Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Woody Allen. Match point: quan la vida penja d’un fil

eliteratura | 22 Març, 2006 13:43

Què és més important, el talent o la sort? Comença el film i veiem una bolla que es resisteix a passar a l’altra banda de la xarxa de tennis. Tot s’ha acabat: la pilota ha caigut al costat equivocat. El destí ha parlat, i els humans no hi podem fer res.

Tanmateix, Match Point no deixa de ser una elucubració cinèfila amb final feliç (?) revestit de tragèdia, brillantment filmat per un Woody Allen rejovenit i enèrgic.

Chris Wilton, exjugador professional de tennis i protagonista del film, sap molt bé què ha de fer, sap molt bé a què juga. La metàfora de la xarxa de tennis, doncs, és encertada. L’acció es desenvolupa des de la perspectiva d’aquest personatge fred i calculador. És ell qui se la juga i, a la fi, guanya pels pèls. És l’atzar qui li treu les castanyes del foc quan les imatges aparentment ens indiquen que tot està perdut.

Wilton és un egòlatra insconscient, un depredador, un personatge malvat que s’introdueix en la classe alta londinenca gràcies a un matrimoni de conveniència. És una papallona elegant amant de l’òpera, encara que interiorment és un cuc que s’arrossega, un ésser indesitjable que mendica davant la policia per salvar la pell i el matrimoni i que l’atzar vol que es salvi de la mateixa manera que un ordre ingovernable ha volgut que la vella veïna morís encanonada just per haver obert la porta i patir una plaga de ratolins al pis.

Arribats a aquest punt, jo me demanaria si és el joc –per tant, l’atzar– el que provoca la mort de la sensual Nora Rice i la veïna. No, no, perquè elles no tenen consciència de jugar a res, podem pensar en un primer moment. Nora s’enreda amb un home casat que no estima la seva dona. Res més. Però, i si no hagués quedat embarassada? Hauria canviat la situació? En altres paraules, cal ser conscient del joc per jugar-hi? Ens ha convidat qualcú a jugar? En tot cas, cal reconèixer que si es tracta d’un joc, aquest joc és bastant absurd. Simplement no hi ha regles i, al final, independentment de si la bolla passa o no la xarxa, acabam perdent.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS