Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Kazuo Ishiguro. No em deixis mai: la resignació davant la mort

eliteratura | 07 Abril, 2006 11:27

Ben segur que, en moments d’escepticisme, més d’una vegada heu recordat aquella sentència que diu que en aquesta vida només hi ha una cosa segura... Efectivament, la mort, més prest o més tard, ens fa iguals. Des de d’aquesta perspectiva, no és possible oposar-s’hi, i la vida, passada la primera joventut, és un intent efímer, i sempre fracassat, d’oblidar el traspàs. Vol dir que ens hi resignam? Doncs sí. Amb por però ens hi resignam. A partir d’aquí, cadascú es refugia on pot: en la religió, en el materialisme, en l’amor, en l’amistat, en l’art, en la utopia... Tanmateix, tots acabarem allà mateix, que dèiem al principi.

Però mentre, el trànsit és important. La forma, per dir-ho de qualque manera, com caminam cap a la fi. Tothom té dret, amb major o menor encert, a rebelar-se contra la injustícia o contra un destí cruel: no som xais caminant amb pas lent però inflexible cap a l’escorxador. I els clons terapèutics de Kazuo Ishiguro, què en pensen?

Si No em deixis mai és una metàfora sobre la vida i la mort, el com ha deixat de tenir importància. El que importa és la resignació, sotmetre’s sense rancúnia a l’ordre establert i morir amb (in)dignitat després de tres o quatre donacions. D’aquí neix la figura del cuidador, que tant bé interpreta la Kathy, per procurar-los un bon restabliment fins a la propera operació. El que interessa a l’autor és el procés d’adaptació, el conformisme adoptat pels clons, l’acceptació definitiva del seu destí inexorable. No hi ha cap altra opció possible, ni res que s’assembli ni de lluny a l’atzar. Per això, qualsevol cosa que sobresurti una mica de la normalitat és memorable per als joves clònics de l’internat de Hailsham.

Cal que sigui tan dura la vida? Potser és perquè Ishiguro ens planta, vulguem o no, el mirall davant els ulls: perquè ets pols, i a la pols tornaràs. Contra la mort no hi ha rebel·lia possible. Tota la resta és silenci.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS