Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Integrisme islàmic i autocensura: amb la por al cos

eliteratura | 28 Setembre, 2006 21:54

D'ençà de la publicació de les famoses caricatures de Mahoma a la premsa danesa, qualque cosa ha canviat a Europa en relació a la llibertat d'expressió. Pareixia que tothom havia de demanar disculpes per uns dibuixos bastant faves que poca gràcia feien. Dic tothom perquèDia de la ira l’integrisme islàmic, una ideologia equiparable al nazisme o a l’estalinisme, en les seves violentes reaccions, no mira gaire prim. Mentre que aquí, a excepció d’Aznar, hom mira de diferenciar entre la gent pacífica que practica la religió musulmana i aquests nihilistes amants del terror, aquests miserables només cerquen la confrontació i la humiliació de les democràcies, com si tota la població occidental fos responsable directa dels seus mals reals o hipotètics.

Pel que es veu, polítics, religiosos, artistes, actors, escriptors, dibuixants... han d’anar més que alerta de no ferir la susceptibilitat d’aquests terroristes en realitzar manifestacions públiques, representar una obra, pronunciar una conferència, escriure una novel·la o oficiar una cerimònia. En cas contrari, arriben les amenaces de mort, els aldarulls i els atemptats. Però el pitjor de tot és que els sectors suposadament moderats els segueixen el joc. Així, la reacció de Al Azhar -la institució religiosa més prestigiosa del món islàmic- davant la famosa conferència de Benet XVI a Ratisbona (Alemanya) va ser suspendre el diàleg amb el Vaticà mentre no hi hagués una disculpa oficial. A continuació els Germans Musulmans d’Egipte i la Unió Mundial de Savis Islàmics (sic) van convocar el Dia de l’Ira pel mateix motiu.Ara l’Òpera de Berlín s’ha avançat i, en un acte d’autocensura sense precedents, ha suspès la programació d’Idomeneu, òpera de Mozart inspirada en la cultura grega clàssica. El detonant ha estat la posada en escena que, per dir-ho eufemísticament, podria ferir la sensibilitat dels creients musulmans ja que hi apareixen els caps tallats de Mahoma, Buda i Jesucrist. Les autoritats alemanyes s’han apressat a rebutjar aquesta mesura d’autocensura, però és evident que la gent té la por al cos.

Caldrà perdre la por, posar fil a l’agulla i treballar fermament per mantenir la llibertat d’expressió i els drets humans o aquesta colla de terroristes aconseguirà realment fer recular la democràcia i enfrontar occident amb el món musulmà. El diàleg serà necessari i els països lliures tenen el deure de promoure’l, però comença a ser hora que els governs del països islàmics hi posin una mica de la seva part per saber realment de quin peu boten.

latafanera.cat meneame.net

Enigma Cervantes: un film sobre la suposada catalanitat de l’autor del Quixot

eliteratura | 25 Setembre, 2006 22:11

Ha passat l’estiu, vacances incloses, i no trobava el moment de reiniciar l’escriptura al blog. Però vet aquí que avui, mentre revisava els canvis que balearweb ha realitzat a l’administració, Cartell del film Enigma Cervanteshe vist un comentari curiós que diumenge dia 24 de setembre, a les 7’40 del matí, qualcú havia efectuat a un post que vaig escriure per devers el mes de setembre de l’any passat sobre la teoria de Jordi Bilbeny segons la qual Cervantes realment va ser un català que nomia Miquel Servent. Com veureu, està farcit de faltes d’ortografia i signa WebMestre Histocat i enllaça directament al web de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya, en una pàgina del qual hi ha penjat l’avenç del film Enigma Cervantes. Tot i el comentari anterior del filòleg J.P.B., us recoman que visioneu el tràiler d’aquest documental sens dubte polèmic en el qual apareixen Marius Serra, Martí de Riquer, Carme Riera, etc.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS