Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Star Wars Episodi II: la por, l'odi i l'amor

eliteratura | 15 Novembre, 2006 23:38

He tornat a veure, després de molts anys, la saga de la Guerra de les Galàxies. De moment he visionat els dos primers episodis, corresponents a la infantesa i l'adolescència d'Anakin Skywalker. El jovenet és l'aprenent del Mestre Jedi Obi-Wan Kenobi. Tanmateix, el mestre Ioda ja ho havia advertit al Consell Jedi: hi havia molta por en aquell infant i, per tant, el perill imminent que es deixàs portar pels sentiments, cosa que mai no ha de fer un Jedi. No obstant això, el Mestre Jedi Qui-Gon Jinn, antic instructor de Kenobi, decideix pel seu compte entrenar l'infant per tal que esdevingui un Jedi, ja que estava convençut que era l'elegit, una mena de messies que portaria l'equilibri a la Força.

La por d'Anakin es fa evident al segon episodi, L'atac dels clons. Arran d'un malson, l'aprenentAnakin Skywalker de Jedi retorna a Tatooine per veure la seva mare, Schmi Skywalker, deu anys després de la partida. Schmi ha estat capturada per unes criatures que habiten el desert anomenades tusken raiders. Però no hi arriba a temps. La mare mor als braços d'Anakin en intentar alliberar-la. Aquest episodi és crucial en la vida de l'aprenent Jedi i tomba, de manera definitiva, la balança cap al costat fosc.

Anakin retorna de l'expedició al territori dels tusken raiders amb el cadàver amortallat de la seva mare. Desfet, declara la seva impotència i es conjura per arribar a ser el més gran dels Jedis. A continuació confessa a la reina Padme el que ha succeït al campament. L'espectador només ha vist unes breus imatges d'Anakin, corprès per l'odi i el sentiment -la por de què parlava el mestre Ioda-, mentre mata dos tusken raiders en sortir de la tenda on ha mort la seva mare.

L'escena de la confessió a Padme és realment dramàtica:

Els... vaig matar. Sí, a tots. Són morts. Tots són morts. I no només els homes. També les dones i els infants. Són com animals. I els he aniquilat com animals. Els odiï.”

A la qual cosa la princesa respon, disculpant-lo:

Enfurismar-se és humà”

I ell afegeix:

Sóc un jedi. Sé que estic per sobre d'això.”

I Anakin, convertit en un assassí, plora com un infant als braços de la reina.

Pareix clar que Anakin no ha superat la pèrdua de la mare, de qui es va separar quan teniaSchmi Skywalker, mare d'Anakin deu anys. El retrobament coincideix amb la mort d'aquesta i aleshores l'aprenent de Jedi, com hem vist, descarrega tota la frustració acumulada sobre els tusken raiders, matant dones i nins. Hi ha qui parla de conflicte edípic. No ho sé. És curiós, però, que Anakin, a més, mantengui una relació amorosa amb una dona que, encara que a la pantalla no ho sembli, cronològicament és més vella que ell (al primer episodi Skywalker encara és un nin i ella, una reina adolescent). I més madura. Realment, és una llàstima que l'actriu que interpreta la reina Padme no sigui més vella. Vull dir que la relació hauria guanyat dramatisme i, d'aquesta manera, s'hauria posat més de manifest aquest aspecte de la psicologia d'Anakin. D'altra banda, no podem oblidar la relació ambigua que als episodis posteriors Luke Skywalker, fill d'Anakin, mantindrà amb la princesa Leia, de qui és germà sense saber-ho.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS