Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Els menorquins d'Algèria

eliteratura | 26 Setembre, 2007 16:00

Fa molts anys que som seguidor de Miquel Calzada (Miki Moto). A l'època estudiantil, fins i tot organitzàvem sopars amb l'excusa de veure el mític Persones Humanes. Ha plogut molt, de llavors ençà, però Miki Moto continua fent la seva. Ho confés: li tenc enveja. Això de passejar-se per tot el món amb l'Afers Exteriors és increïble, encara que supòs que el ritme de producció deu haver estat molt alt i qualque dia no devia saber a quin país era quan s'aixecava al matí.

Realment fa temps que tenia ganes de parlar sobre aquest programa de viatges. I el desencadenant va ser un especial de dos capítols dedicat a Algèria emès aquest estiu. I per què m'ha interessat especialment aquest sobre Algèria? Doncs perquè el segle XIX hi havia una colònia molt nombrosa de menorquins. Segons Wikipedia, entre 1830 i 1850 van emigrar-hi devers 9.500 persones, quan la població de l'illa de Menorca just era de 39.000 habitants, més o manco. Brutal: gairebé un 25% de la població en aquella època! La dada és confirmada en la monografia Els menorquins d'Algèria, de Marta Marfany Simó (vegeu també, de la mateixa autora, l’article L’últim català colonial: els immigrants menorquins a Algèria durant els segles XIX i XX).

Doncs bé, fins i tot hi ha pobles fundats per menorquins, com per exemple Fort de l'Eau (en francès, Fort de l'Aigua). És curiós perquè al programa d'Afers Exteriors Patrici Larousse, nascut a Alger si bé va haver de sortir-ne de ben petit arran de la proclamació de la independència l'any 1962, s'hi refereix com a "Fort de Lo", és a dir, Fort d'Alaior. Només es tracta d'una anècdota, però és significatiu que encara perduri. 

Puc anar errat, però tenc la sensació que a Menorca, llevat dels cercles acadèmics, no hi ha pràcticament ningú que en sàpiga res, d'aquella migració provocada, si més no en part, pel proteccionisme impulsat pel govern espanyol de l’època, política nefasta que impedia d’abastir de blat estranger el mercat menorquí i, per tant, combatre la fam. A més, entre les causes de la immigració menorquina a Algèria, segons el testimoni del Canceller del Consolat General d’Espanya a Algèria reproduït a l’article de Marta Marfany, també cal afegir-hi l’exempció de quintes atorgada pel govern francès als joves que s’instal·laven en territori algerià.

Deia, doncs, que és curiós l’oblit de la immigració menorquina a Alger. La memòria popular conserva fresc el moviment migratori a Sud-amèrica. De fet, hi ha gent que encara parla dels immigrants a “Bones Aires” (la meva àvia hi tenia dos germans que ara tindrien un centenar d'anys) -, mentre que dels immigrants a Algèria no n'he sentit a parlar mai a ningú, encara que el darrer flux migratori, si bé no tan nombrós com al segle XIX, s’hi produí durant la guerra civil espanyola. Resta l'anècdota d'Albert Camus, que tenia una àvia menorquina, però poca cosa més. 

Tanmateix, els colons menorquins van conservar les arrels culturals i lingüístiques durant molt de temps. A la llengua catalana que s’usava a Alger li van dir “patuet”, i tenia molts parlants. En dóna fe el testimoni, recollit per Ferran Soldevila quan era director de la Biblioteca Pública de Maó l’any 1923 i esmentat per Marfany, d’un ciutadellenc que s’instal·là a Algèria als quinze anys. Interrogat per Soldevila, explicà que a Alger “hi ha ben bé dos-cents pobles, on, per cada habitant que parla francès, n’hi ha deu que parlen la nostra llengua, tan gran és el nombre de mallorquins, menorquins, valencians i catalans que hi habiten. Es pot recórrer bona part de la província o departament d’Alger sense saber parlar més que català”.

Finalment, els descendents dels menorquins d’Algèria van haver de sortir del país arran de la guerra d’independència (1962). Partiren, com la família de Patrici Larousse, cap a França, juntament amb la resta de pied-noirs. Però això ja és una altra trista història.

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS