Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Una biblioteca russa: el que en resta

eliteratura | 15 Abril, 2008 14:00

Pel que he llegit, la Revolució Russa va néixer viciada i, doncs, sempre ha estat -és una manera de dir-ho- una enganyifa. Lenin no era cap sant (el pecat menor d'aquest home era el seu odi cap als intel·lectuals: eren "merda") i de Stalin val més no parlar-ne. No obstant això, l'antiga URSS va mantenir les aparences durant molts anys i a Europa hi havia comunistes de bona fe que seguien fil per randa els dictats del PCUS. Fins que allò va fer un tro. Llavors va caure el mur de Berlín i la Guerra Freda va arribar a la fi. No hi van mancar estúpids entusiastes ultracapitalistes que van tenir la barra d'anunciar el final de la història, com si el món s'hagués aturat de voltar per prostrar-se als peus dels vencedors. La pax romana indefinida. Fins que la pau els va esclatar, tristament, dins ca seva.
En temps de la Perestroika, però, hi havia més optimisme. Record, tanmateix, una conferència en la qual, per intentar explicar el caos que regnava a Rússia en l'època de transició d'una economia planificada al capitalisme, el ponent va posar l'exemple d'una gran metròpoli on deixassin de funcionar alhora tots els semàfors que dirigien el trànsit. Això és el que succeí: un bon dia l'estat va deixar de regular els preus i de dir "tu faràs això i tu faràs allò". I la gent es va haver d'avesar ràpidament a vetlar per ella mateixa, ja que fins aleshores, més bé o més malament, ho havia fet l'omnipotent estat comunista. Tothom tenia una feina, fos productiva o no. Hi havia biblioteques i museus, encara que no hi poguessin llegir ni veure tot el que volien ni molt manco. Però la penosa imatge de la biblioteca fotografiada era, probablement, impensable.
Van passar Gorbatxov i Ieltsin i, finalment, els va succeir el malèfic Putin, antic cap de la KGB. Llavors hom pot pensar allò de
que tot canviï per a què tot segueixi igual. O pitjor.
 
Biblioteca russa


Fotografia extreta de English Russia, via El Bibliomano
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS