Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

La llibreria més bella del món?

eliteratura | 28 Setembre, 2008 08:00

Livraria Lello (Porto), una llibreria de culte.

Livraria Lello
 

Via Blogtailors.

Fotografia de Reinvented

Vegeu-la en versió 360º: Impressionant!

latafanera.cat meneame.net

Per què no hi ha DVDs en català malgrat els doblatges?

eliteratura | 26 Setembre, 2008 14:00

Llevat dels cinèfils empedreïts, dignes de respecte, la majoria de mortals veuen cinema doblat, però no pas en català tot i les facilitats d'un suport com el DVD.

En resum: "La perplexitat també pot expressar-se d’una altra manera: malgrat les facilitats tècniques que dóna el DVD, arriben al videoclub en català només les pel·lícules que, prèviament, s’han estrenat al cinema en català. Una irrisorietat. Amb això ja està tot dit".

Més clar, aigua. Però si encara no en teniu prou, acabau de llegir Perplexitat i DVDs, on s'exposa fil per randa com funciona això dels doblatges. Com sempre, ens toca el rebre. Aviat, però, segons el secretari de Política Lingüística, Bernat Joan, això serà arqueologia perquè s'han de canviar les regles del joc. Ho veurem.

Vegeu també: Els llibres en català a les llibreries.

latafanera.cat meneame.net

Irrefutable

eliteratura | 24 Setembre, 2008 20:25

La Cafosfera encimbellada a la llista dels més venuts: la prova irrefutable que Toni i Caterina m'havien sol·licitat.
Tenia problemes amb l'escàner. Un cop solucionats penj el fragment; no fos que qualcú pensàs que m'ho havia inventat!

els més venuts
latafanera.cat meneame.net

La fi dels Soprano

eliteratura | 24 Setembre, 2008 14:00

Vaig esperar tot l'estiu per veure els darrers capítols dels Soprano. Ha estat la fi d'una llarga i estranya companyia moltes nits de l'hivern passat i l'inici d'aquest setembre. S'ha acabat, si no hi ha res de nou, i no hi haurà més episodis d'aquesta gran sèrie de televisió protagonitzada per Tony Soprano (James Gandolfini), una espècie de Bart Simpson, membre de la màfia americana, cruel i despietat assassí, però amb un encant irresistible.
No hi ha dubte que la sèrie està a l'altura de la trilogia d'El Padrino i que passarà a la història del cinema. Són vuitanta-sis capítols a un nivell altíssim alguns dels quals constitueixen veritables obres mestres. Sempre recordaré Junior Soprano cantant Cuore ingrata o Tony Soprano a primera hora del matí, bata posada, sortint al jardí a cercar el diari.
 
Vegeu també:
El final de Los soprano
Els Soprano. Genial. Genial. I mil cops genial!!!
 

 
 
 
latafanera.cat meneame.net

La biblioteca secreta

eliteratura | 22 Setembre, 2008 14:00

Un prestatge per a llibres prohibits? L'antítesi de "Biblioteca de noche". Llegeix el que vulguis.
 
biblioteca secreta
 
 
Imatge via Bookshelf i també The King Libray Public Art Collection


latafanera.cat meneame.net

La catosfera literària, entre els més venuts a la llibreria Embat de Palma

eliteratura | 21 Setembre, 2008 16:00

En això dels comentaris als posts hi ha de tot. De vegades són tan poc encertats que me fa peresa contestar-los. L'altra dia, sense anar més lluny, me'n van deixar un que qüestionava de ple la literatura que es fa a internet, "una excusa per a <publicar> i encobrir obres mediocres que, d'una altra manera, mai es publicarien". El vaig moderar, i a fer punyetes. Avui, però, me n'he recordat en veure la llista de més venuts a la llibreria Embat de Palma en l'apartat de no ficció (vegeu Presència núm. 1908, del 19 al 25 de setembre de 2008).
Qualque cosa deu tenir l'antologia de "La catosfera literària 08" per estar entre els més venuts. Ja sé que això no vol dir res; és a dir, que no és garantia de qualitat. Però pensar que la literatura tradicional és millor, "no mediocre", pel simple fet d'estar pensada per ser publicada mitjançant el procediment tradicional és, com a mínim, ingenu.
Pens, doncs, que "La catosfera literària" està entre els més venuts perquè ha despertat interès. Perquè a internet, a la blogosfera catalana, passen coses tant o més interessants que al món editorial tradicional. Vol dir, per tant, que qualque cosa es mou més enllà de la lletra impresa. I Edicions Cossetània se n'ha fet ressò.
I la gent té dret a saber què és.
Per si qualcú ho dubta, que agafi l'antologia i hi faci un repassó. D'entre els primers posts publicats, us recoman aquesta petita joia titulada "Osh: l'obertura Larsen ". I ja me direu coses.
latafanera.cat meneame.net

Europa nega (sic) la persecució del català

eliteratura | 19 Setembre, 2008 14:00

Tot i ser divendres, avui m'he aixecat de mala lluna. N'hi ha que estan tot cofois perquè Europa ve a dir que els catalans no som uns genocides, que no atacam la llengua espanyola, sinó que el sistema implantat és modèlic precisament per això, perquè en espanyol hom pot anar a lloure pels Països Catalans, sense cap problema, però no al contrari; és a dir, que no hi podem anar en la llengua originària d'aquesta terra que és la catalana.
Això, tanmateix, són minúcies. Poden estar satisfets perquè l'inMundo i Losantos no tenen raó. Me llev un pes de sobre, quin alè.
Europa constata que els perseguits no són perseguidors, que la víctima no és culpable, que podem anar a dormir tranquils, a esperar que el procés de substitució arribi a la fi.
Llavors, potser, qualcú aixecarà la veu a Brussel·les i reconeixerà l'error. Ja no hi haurà res a pelar.
latafanera.cat meneame.net

L'ultim patriarca: simplement Mimoun

eliteratura | 18 Setembre, 2008 14:00

Fa uns quants dies que vaig començar la segona lectura de la novel·la de Najat El Hachmi L'últim patriarca. Me balla pel cap el primer paràgraf; el rellegesc, concretament el final de la primera oració: "i que nosaltres anomenarem, simplement, Mimoun".


Una declaració d'intencions per part de la narradora: el darrer patriarca -en podríem dir directament "tirà"- simplement és Mimoun. Com si ens volgués dir: tanmateix no li tingueu gaire consideració, a aquest ninot.
També es fa eco del famós "Digueu-me Ismael", si bé en rebaixa les espectatives. En certa manera, el degrada. No, Mimoun no és com Ismael. Simplement és un boig degenerat.
Sabem que ens trobam amb el darrer exemplar d'una llarga nissaga i que en coneixerem la vida, fil per randa, fins on arribi el coneixement popular i de la pròpia filla.
 
"Aquesta és la història de Mimoun, fill de Driouch, fill d'Allal, fill de Mohamed, fill de Mohand, fill de Bouziane, i que nosaltres anomenarem, simplement, Mimoun. És la seva història i la història de l'últim dels grans patriarques que formen la llarga cadena dels avantpassats de Driouch. Cadascun d'ells havia viscut, actuat i influït en la vida de tots els que els envoltaven amb la fermesa de les grans figures bíbliques".

Najat El Hachmi
L'últim patriarca
Editorial Planeta

1 2 3  Següent»
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS