Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

L'Escurçó Negre. L'humor, si no és intel·ligent, no fa gràcia

eliteratura | 01 Desembre, 2008 15:00

Enguany es compleix el XXV aniversari de l'L'Escurçó Negre (The Black Adder ), una sèrie televisiva de la BBC emesa temps enrere per TV3 i protagonitzada per Rowan Atkinson, actor molt conegut també pel personatge de Mr. Been.
Coincidint amb aquesta efemèride s'ha editat tota la sèrie en DVD, quatre temporades en total més extres: humor L'Escurçó negreintel·ligent i corrosiu, jocs de paraules, crítica a l'Església i al poder... En definitiva, una sèrie que marcà època i que malgrat els anys s'aguanta, i molt, precisament ara que la crisi d'idees a la gran pantalla ha revifat el format televisiu amb títols com Els Soprano, Deadwood, etc. L'humor irreverent de L'Escurçó Negre, políticament incorrecte,  us complaurà, i no fa cap mal paper al costat de les sèries esmentades.
Com es comentava l'altra dia a Hic et Nunc, L'Escurçó Negre ens introdueix en la història del Regne Unit a través d'un noble anglès que amb els anys (cada temporada correspon a una època diferent) va adquirint més intel·ligència i astúcia, però perdent posició social.
A la sèrie hi ha moltes referències a Shakespeare i al món del llibre. Tant és així, que a la primera temporada l'insigne autor teatral figura als crèdits with additional dialogue by William Shakespeare. Una petita llicència humorística gens casual. Així, al segon episodi de Blackadder the Third , Ink & Incapability , hi apareix ni més ni manco que el Dr. Samuel Johnson, qui pretén que el beneit i inútil Príncep de Gal·les li patrocini el seu Dictionary of the English Language, en el qual havia treballat deu anys. Com us podeu imaginar, només en tenia un exemplar, el manuscrit original, que gairebé acaba cremat a la llar de foc del príncep.
D'aquesta temporada, m'encanta la capçalera. Totes les obres que hi apareixen fan referència a l'Escurçó; naturalment són inventades. Que en gaudiu.
 
 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS