Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Pallassada a Honduras

eliteratura | 29 Octubre, 2009 15:00

De vegades pareix que tota la dolentia possible es conxorxa per mostrar el mal estat del món vulguis-no-vulguis globalitzat amb molta barra perquè així interessava que fos. De tal manera que els poderosos encara ho siguin més, que els rics guanyin més diners, que els violents tenguin excusa per actuar, que els mafiosos continuïn amb l'extorsió, que els ineptes i els corruptes segueixin al poder, que els jutges actuïn amb arbitrarietat, que els busca-raons siguin els amos del carrer, que la discòrdia sigui la mesura de les relacions.
Tanmateix, i això és molt meritori, hi ha gent que sap com fer aparèixer un somriure davant l'estupefacció general.

latafanera.cat meneame.net

Quan els llibres anaven a la guerra (books wanted for our men)

eliteratura | 26 Octubre, 2009 15:00

He trobat aquesta fotografia, nostàlgica en certa manera, relativa a una campanya de recollida de llibres per als soldats que hi havia al front, si no vaig errat, de la I Guerra Mundial.
Ens queda lluny aquella guerra, iniciada a la conflictiva zona d'Europa coneguda com els Balcans i on encara avui dia hi ha soldats -forces internacionals en diuen ara- després d'un altre conflicte bèl·lic que hi va haver als anys noranta, al segle passat, que ja és història.
Deia que encara hi ha soldats. Espanya n'hi té. Però en lloc de llibres hi envia futbolistes; a aixecar els ànims, supòs, que cadascú s'anima amb el que pot, i no amb el que voldria. I perquè, com tots sabem, Espanya no mescla mai esport i política. Això ho fan els nacionalistes.
 
 
Quan els llibres anaven a la guerra
 
Vegeu també
Tintín a Kosovo
 
Via Bookride


latafanera.cat meneame.net

L'espai televisiu (en) català

eliteratura | 22 Octubre, 2009 14:00

D'ençà de la posada en marxa de la televisió digital, han aparegut una gran quantitat de canals la majoria dels quals són en espanyol. És cert, així mateix, que a les Illes IB3 ofereix, durant aquesta legislatura, la programació íntegrament en català, però a l'igual que TV3 el marc de referència (política, esportiva, cultural, etc.) és l'espanyol. Basta veure'n el contingut dels informatius o sentir com s'esgargamella i s'emociona el locutor de la televisió balear durant l'emissió dels partits del Reial Madrid a la Copa d'Europa...
D'altra banda, si ens remetem només a la qüestió idiomàtica, de la quarantena de canals disponibles, a Mallorca només en rebem quatre íntegrament en català, que són IB3, TV Mallorca, TV3Cat i 3/24. Hi ha, doncs, dos aspectes a tenir en compte: el marc de referència i el nombre de canals. En ambdós casos estem en desavantatge.
Precisament aquests dies Televisió de Catalunya ha presentat d'un nou canal temàtic. Es tracta del Canal Super3: específic per a públic infantil i juvenil i que, bàsicament, inclou la programació del Club Super3 i el 3xl.net. És obvi que hi havia la necessitat de cobrir aquesta franja d'edat a la TDT, amb un model propi i, en la mesura de les possibilitats, catalanocèntric.
Doncs a Mallorca no el podem sintonitzar. Vol dir que els infants de les Illes i de Catalunya (del País Valencià, no en parl, que encara estan pitjor) no poden compartir, en català, les mateixes sèries de dibuixos animats. Ni tampoc sèries per adolescents com Noies enamorades o Agents secrets. Però tothom pot seguir Hanna Montana a Disney Channel. En espanyol, és clar.
Tampoc no podem veure el Canal 33, ni el 300. I en lloc de TV3, ens enfloquen el TV3.cat.  A més, a mitjan termini és previst dedicar el Canal 33 de manera íntegra a l'àmbit cultural. Fins i tot es parla d'un canal esportiu, a més d'un canal ciutadà -cit directament el diari Avui- "que reculli l'activitat política del Parlament i del teixit associatiu d'arreu del país". El "país", no cal dir-ho, són les quatre províncies.
Tot són entrebancs per a la creació d'un espai comunicatiu català, especialment als mitjans audiovisuals. Per a l'espanyol, tot són facilitats. Després ens venen esquifides campanyes; de normalització lingüística, en diuen. Es treuen de la màniga eslògans com ara "Juga en català". I jo dic: Donau-los referents i hi jugaran! Mentre que si la pretesa campanya es centra en l'anècdota -la camiseta de regal-, perdem el temps i la llavor.
Ens prenen per beneits. Esperen que ens cansem. Que callem. Qui dia passa, any empeny. Però no. Com vaig dir al mes de juny, els catalanoparlants tenim dret a veure tots els canals de televisió públics en català. A Mallorca, si els partits amb responsabilitat de govern aquí i allà no hi posen remei, no en podrem veure cap, d'aquests canals nous.
A Madrid no ens donaran cap ajut, al contrari. Però tampoc no cal que els nostres governs els facilitin la feina.
 
 
TDT en català a les Illes Balears, ja és ben hora
Continua la censura a les emissions televisives en català
Tenim dret a veure els canals públics en català

latafanera.cat meneame.net

Ricard II de William Shakespeare: el rei poeta

eliteratura | 20 Octubre, 2009 14:00

Quan és esclau de la tristesa, un rei, l'ha d'obeir
Acte III, escena II
 
Ricard II va ser un mal governant. Avui dia en diríem "corrupte". Ricard, doncs, era un rei corrupte que va ser deposat per un noble ambiciós i resolutiu, Bolingbroke, que de manera injusta el propi rei havia ordenat exiliar.
 
Ricard II era un rei tallat a l'antiga: rei ungit, beneït per Déu i, en conseqüència, presumptament  indeposable. Aquest monarca de mentalitat medieval es creu veritablement il·luminat i protegit per la gràcia divina.
 
Ni tota l'aigua del mar oratjós
pot treure el bàlsam d'un monarca ungit;
l'alè dels homes no pot deposar
el lloctinent elegit pel Senyor.
Als homes reclutats per Bolingbroke
per alçar contra la Corona el seu acer,
Déu, protector de Ricard, hi oposa els àngels.
Si els àngels lluiten, els homes cauran
perquè és el cel que ens salvaguarda els drets.

 (Segueix)
latafanera.cat meneame.net

"Macrobotellón" estudiantil

eliteratura | 15 Octubre, 2009 14:00

Més de tres mil "estudiants" de la Universitat de Sevilla van celebrar l'inici del curs amb un "botellón" al recinte de la Feria d'Abril. Sembla ser aquesta mena de celebracions comencen a ser normals a moltes universitats. Ja ho sabem, que les pràctiques nocives no  solen requerir un aprenentatge perllongat, sinó que en poc temps s'escampen com la pesta o la grip A.
Ara bé, que siguin els "estudiants universitaris", en teoria l'elit del país, qui protagonitzin l'esdeveniment etílic massiu és desolador. Que qualsevol circumstància sigui aprofitable per engatar-se, no és normal ni saludable. Vol dir que s'ha perdut la noció de "festa", un temps i un espai en què la transgressió és tolerada, i fins i tot recomanable. Amb alcohol o sense: la festa com a interrupció, com a activitat lúdica i creativa, com a vulneració extraordinària de la quotidianitat. Aquest és, al meu entendre, un sentit possible de la festa.
I no pas una reunió habitual de xotets mig alcoholitzats que, sota un ritme histriònic i "megaxumbero",  no sabem de què riuen.
 
 
botellón

latafanera.cat meneame.net

Quan el malson es fa realitat

eliteratura | 13 Octubre, 2009 14:00

Polanski. L'opressió d'un malson, la conseqüència d'una malifeta que el subconscient conjura de matinada. Digueu-li, si voleu, remordiment o mala consciència, culpabilitat o pecat. O res de tot això: horror sense forma, o només una situació manifestament kafkiana...
Hi ha malsons absolutament perdurables, somnis que no prescriuen, crims sense data de caducitat, plaers massa sàdics, innocències sota sospita, la llavor del mal perseguida fins a la mort.
 
 
Polanski
 
latafanera.cat meneame.net

Barack Obama i el Premi Nobel: massa via

eliteratura | 10 Octubre, 2009 08:00

Admir Barack Obama en la mesura que hom pot admirar un president dels Estats Units en actiu. Comparat amb la mitjana, diguem-ne, presidencial que pul·lula actualment, val un món: és un home culte, moderat, amb empenta, que manifesta la voluntat de canviar per a bé certes coses  a l'ordre mundial. Precisament per això ha generat una expectació immensa. Després del període decadent de Bush, gairebé tocam el cel. Si bé no podem oblidar que només porta nou mesos de mandat. Fins i tot Zapatero, al primer any de legislatura, generava il·lusions...
Obama té molts fronts oberts: dues guerres, a Iraq i a Afganistan; un intent de desnuclearització, que toparà amb Iran; el conflicte, encallat com sempre, entre Israel i Palestina. Esper sincerament que el multilateralisme que proposa doni fruits aviat. Tanmateix han fet molta, molta via a donar-li un premi tan important com el Nobel de la Pau. Hi havia temps per veure'n els resultats.
Tal vota ho hem d'entendre com un un reforç a la política iniciada. Bé, potser és així. En política, però, les intencions no són suficients. Només els resultats avalen una trajectòria presidencial. I Obama just acaba de començar.
latafanera.cat meneame.net

Participau al "Premi Web 2010"

eliteratura | 07 Octubre, 2009 14:00

Fins dia 28 d'abril de 2010 les webs en català relacionades amb les illes Balears i Pitiüses poden inscriure's a aquest concurs que arriba a la novena edició. El convoca la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears i l'organització és a càrrec de BalearWeb.
Hi ha nou categories: Art i cultura, Ciència i educacióComunicació, Economia i empresa, Esport, Govern i política, Medi ambient, Personal i Societat.
La selecció de webs finalistes es realitzarà a partir dels vots emesos pels usuaris. Per això només cal que us registreu i voteu a consciència les webs i blogs que us agradin més.
L'elecció final serà a càrrec d'un jurat expert el qual seguirà aquests criteris.
Així que ja ho sabeu, registrau-vos i ha votar!

 


 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS