Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

El mite dels nadius digitals

eliteratura | 05 Octubre, 2009 14:00

Llegesc a l'Avui que un estudi de la UOC (m'hauria agradat trobar-lo a internet, llàstima) posa en entredit o desmunta el mite dels nadius digitals segons el qual els adolescents d'avui dia tindrien "un coneixement profund d'internet, els videojocs o els mòbils".Imatge irrepetible? Llibreria Foyles, Londres
Sembla ser que no és així i que, en general, fan un ús parcial i limitat de les noves tecnologies. Les empren, doncs, però no tan bé com ens pensàvem.  Particularment crec que hi ha un cert interès a confondre el mitjà amb el missatge.
La informació que circula per internet, a priori, no és millor ni pitjor que la que trobam a mitjans tradicionals. Internet i les TIC en general, doncs, faciliten, i molt, la circulació de la informació, però cal valorar-ne la fiabilitat.
És clar que les noves tecnologies fan forat i que el temps que hi dedicam el restam d'altres activitats possibles. L'ordinador, per exemple, ha desplaçat el televisor, de la mateixa manera que aquest va arraconar la ràdio. En cap cas ha suposat la fi del món ni molt manco. Tanmateix és obvi que tot plegat suposa una competència molt forta per a la lectura tradicional.
La pregunta del milió podria ser: és dolent que, en general, un jove prefereixi un mòbil o una connexió a internet a un llibre o un còmic?
Rectific: la pregunta està mal formulada. Demanem un altra cosa: és bo que un jove tengui interès a conèixer i usar internet? És clar que sí. Llavors, quin és el problema?
Que l'escriure no ens faci perdre el llegir. Perquè llegir és fonamentalment una activitat crítica que s'aprèn. La lectura possibilita una acció crítica consistent a qüestionar el missatge del que llegim, veiem i escoltam. I això és bàsic, imprescindible i insubstituïble per a una societat democràtica.
Llavors no es tracta tant del "com" sinó del "què". En definitiva, que seguem capaços de transmetre als joves l'esperit crític a què em referia, tant si llegeixen en un format tradicional com si fan ús del darrer artefacte informàtic.
 
Via Els dies de Dèdal
Imatge via Pó dos Livros
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS