Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

John Kennedy Toole. Una conxorxa d'enzes: contra el poder del geni i la bogeria

eliteratura | 23 Març, 2010 16:00

"Amb l'ensulsiada del sistema Medieval, els déus del Caos, de la Insània i del Mal Gust guanyaren influència".
Ignatius J. Really. Anotacions als quaderns Big Chief.
 
 
Dia 26 de març farà  41 anys que John Kennedy Toole va encaixar una mànega al tub d'escapament del seu automòbil. Seguidament la va introduir al cotxe per la finestra del conductor: mort per inhalació de monòxid de carboni. Suïcidi i literatura. Autor maleït. Gran paradoxa: aconseguir la immortalitat mitjançant la pròpia defunció.
John Kennedy Toole era un escriptor de raça que, tot i que no va aconseguir publicar-la en vida, amb una sola novel·la va assolir el que d'altres no aconsegueixen en tota una carrera literària. El  seu personatge principal, l'inefable Ignatius J. Really forma part de la Història de la Literatura, talment el Tirant, el Quixot o Madam Bovary
(Un incís: tafanejant l'altra dia per la secció de biografies del Corte Inglés de Palma hi vaig trobar dos volums -no un, dos: és evident que saben què fan- d'Anna Karenina; no hi havia, malauradament, la del famós Really, tant com ens hauria agradat saber de la fugida amb la Mirna Mynkoff! Encara que Ignatius Really odia la classe mitja blanca americana
1, potser haurà assistit a algun dels famosos tea party, per documentar-se'n o per boicotejar-los...).
Novel·la singular, subversiva, divertida i irònica, àcida, políticament incorrecta -voldria que totes les novel·les ho fossin-, Una conxorxa d'enzes (A confederacy of dunces) és una gran sàtira contra la modernitat i el racionalisme
2.
"Charles Laugthon vestit de reina gitana", "Bette Davis amb agror d'estómac", "espasa venjadora del bon gust i la decència", Really no deixa de ser un idealista incomprès, un personatge perversament quixotesc i perillós -n'hi ha que triomfen!- que somia en salvar el món tot cercant consol en la filosofia boeciana.
Really:  heroi retrògrad que desitja alliberar-nos des del prejudici, la qual cosa l'acosta a la majoria dels mortals, no pas pel desig d'alliberament sinó pel vessant prejudicial. Ignatius Really és el fill que ningú no voldria tenir, la personificació de la vergonya aliena. I tanmateix hi ha quelcom d'innocent en aquest goranot gegantí que gasta dia i nit una gorra de caçador amb orelleres verdes. Ignatius, encara que egoista i covard, vessut i inútil,  no es deixa seduir pels cants de sirena i es manté fidel a la seva filosofia tronada. Really, tot i que marcat pel fanatisme, és incorruptible! És, doncs, perillosíssim. Aquesta és la gran singularitat del protagonista d'Una conxorxa d'enzes. Per això tot es torç i sent perseguit fins i tot per la seva mare. Però n'hi ha més que s'hi conxorxen: el trio de lesbianes, Gus Levy , Claude Robichaux, el patruller Mancuso... Definitivament, el món no té remei ni cap mena de lògica.
 
Notes
1. "Si un blanc de la classe mitjana fos prou suïcida per asseure's al meu costat, penso que el colpejaria sorollosament al cap i a les espatlles amb un gran cop de mà, i amb l'altra mà llançaria hàbilment un dels meus còctels Molotov contra un autobús que passés, carregat de blancs de classe mitjana. Tant si el meu setge durés un mes com uns anys, esticv segur que, a la fi, després que hom hagués avaluat la totalitat del carnatge i de la destrucció de la propietat, tothom em deixaria en pau".
 
2. "-Doncs cal que comencis immediatament un programa de lectura per tal que puguis comprendre les crisis de la nostra època -va dir solemnement l'Ignatius-. Comença pels antics romans, amb Boeci inclòs, naturalment. Després t'has d'endinsar pregonament en l'alta Edat Mitjana. Pots passar per sobre el Renaixement i la Il·lustració, on gairebé tot és propaganda perillosa. Ara que hi penso, també serà millor que saltis els Romàntics i els Victorians. Pel que fa al període contemporani, hauries d'estudiar alguns còmics ben seleccionats.
-Ets fantàstic.
-Et recomano especialment el Batman, car tendeix a transcendir la societat habismal on es troba immers. A més, la seva moralitat és força rigorosa. Jo el respecto molt, el Batman".
 
De les edicions en català
Fa uns quants anys que no es reedita en català Una conxorxa d'enzes. Jo tenc l'edició de Pòrtic, que és del 1988. També hi ha la de Columna, que és del 1997, amb canvis en el títol, La conxorxa dels ximples, en considerar que paraula "enze" no era prou coneguda en català.
En ambdós casos la traducció, dificultosa pel fet d'haver d'adaptar les particularitats dialectals de Nova Orleans, és de Maria-Antònia Oliver, i m'ha agradat bastant (vegeu la tesina Maria-Antònia Oliver, Traductora, de teresa Usó Segura). Altra cosa són les abundants errades tipogràfiques de l'edició de Pòrtic les quals, esper, hagin estat esmenades per Columna.
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS