Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Per Sant Jordi, els afers de Napoleó i altres herbes adjacents

eliteratura | 21 Abril, 2010 14:00

D'ençà que a tercer de BUP (ei, per als més joves: BUP no és una onomatopeia, sinó el batxiller anterior a l'ESO) vaig fer un treball sobre la vida de Napoleó, m'ha intrigat aquest personatge. En aquella ocasió -encara el conserv, tot subratllat- vaig llegir la biografia que li va dedicar André Maurois.
Hi ha escriptors que els agrada indagar sobre la vida dels altres. Bé, en això consisteixen les biografies. Un gran biògraf, i també excel·lent escriptor, va ser Stefan Zweig, de qui recoman obertament la seva Maria Antonieta i, per sobre de tot, les impressionants memòries, El món d'ahir: memòries d'un europeu.
Napoléo va ser un personatge únic a la història, comparable a Alexandre el Gran, Juli Cesar i a no gaires més. El gran cineasta Stanley Kubrick va voler filmar-ne les vicissituds però, tot i llegir més de cinc-cents llibres -cinc-cents!- sobre l'emperador dels francesos, no va arribar a rodar la pel·lícula. De tot plegat en resta el testimoni d'un llibre monumental,  Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made, que inclou els esborranys dels guió, fotos i material múltiple. Només n'hi ha mil exemplars numerats. Interessant, sens dubte, però molt car.
Per a butxaques més modestes, hi ha biografies a l'abast. Fa uns mesos me van regalar la biografia novel·lada signada per Valentin Hollander, que es llegeix d'una tirada. La nova edició és del 2008 i, més que en la figura pública, política i militar, es centra aspectes de caire més privat, en especial les relacions socials, familiars i amoroses. Els afers domèstics, com aquell qui diu. Napoleó, sempre ambiciós, exuberant i enfeinat, en alguns moments arriba a simultaniejar tres relacions sentimentals, amb l'esposa, l'amant i l'ex-dona; a més de tutelar la família -eren un fotimer de germans- que tenia literalment col·locada per Europa, regnant per aquí i per allà.  Entre i entre, se suposa que dirigia l'imperi francès. Genial.
Bromes a part, trobam altres obres interessants que completen la figura de Napoleó. Las guerras de Napoleón: una historia internacional ens parla de la visió europea -europeista, per ventura?- de Napoleó. Philippe-Paul de Ségur, contemporani de l'emperador, va escriure una obra ja clàssica, La derrota de Napoleón en Rusia, tema sempre recurrent per les similituds amb la campanya de Hitler a la II Guerra Mundial. Un altre clàssic de difícil classificació, el Napoleó de Stendal. Per acabar, una biografia potent: Napoleón. El camino hacia el poder, 1769-1799, de Philip Dwyer, gran especialista actual.
 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS