Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Camus, Rojas Marcos, Dickens, D'Efak... i la pena de mort

eliteratura | 27 Abril, 2020 00:05

He de reconèixer que hi ha llibres que, just en veure'ls, em criden intensament l'atenció i, fort i no et moguis, els he de fullejar, ensumar-ne la tinta, comprovar-ne la tipografia, la qualitat del paper, llegir-ne bocins, veure'n les imatges, passar-hi els dits pel llom... De vegades, amb la primera impressió no qued satisfet. I llavors el torn a posar a la prestatgeria o al taulell de novetats, però patint, si només n'hi ha un exemplar, per si després em refaig i decidesc comprar-lo i qualcú m'ha passat davant.

Així com passen els anys, hi ha temes que m'estiren més. I, com aquell qui no fa res, acumules volums sobre matèries a les quals no trobes un profit o una satisfacció immediats, però que passes gust de veure a les prestatgeries de la biblioteca de casa, que mai no és prou completa. Fins que un dia l'instint lector, com un dimoni boiet, et fa veure que ha arribat el moment de llegir o consultar aquella obra que, en el seu moment, no vas poder estar de comprar-te.

Aquests dies, precisament, arran de la publicació de l'opuscle de Bartomeu Mestre “Balutxo” La mort d'en Roca, el deliri lector m'ha empès a llegir, entre altres coses, l'obra d'Arthur Koestler i Albert Camus Reflexions sur la peine capital, publicada el 1957. Aquell mateix any Camus va rebre el Premi Nobel de Literatura. Era d'ascendència menorquina per part de mare, Catalina Elena Sintes (hi havia una colònia de menorquins a Algèria durant la primera meitat del segle XIX1). Son pare, Lucien Camus, en canvi, era d'origen francès.

Segons conta Xavier Rius Xirgu, nebot-net de la famosíssima Margarita Xirgu -que per causa de la dictadura franquista es va haver d'exiliar a Sud-amèrica-, el literat i l'actriu van establir contacte arran de la representació d'El malentendido. Camus havia estrenat aquesta peça teatral el 1944 i Xirgu, una autèntica diva antifeixista -enguany es commemora el 50è aniversari de la seva mort-, la va representar al Teatro Argentino de Buenos Aires l'any 1949. Xavier Rius Xirgu, al web dedicat a l'actriu, fa referència a Camus mitjançant una feta ben curiosa: “Del seu progenitor, Albert, només tenia una fotografia i una significativa anècdota: la seva assenyalada repugnància davant l'espectacle d'una execució per pena de mort”. Tot apunta que l'anècdota és ben certa perquè, a la seva part de Reflexiones sobre la pena de muerte, Camus comença amb la història d'un obrer agrícola que, poc abans de la I Guerra Mundial, havia comès un crim horrible pel qual havia estat sentenciat a mort. Escriu Camus, amb relació a son pare, que "Una de las raras cosas que sé de él, en todo caso, es que quiso asistir a la ejecución, por primera vez en su vida. Se levantó de noche para dirigirse al lugar del suplicio, en el otro extremo de la ciudad en medio de un gran gentío. A nadie dijo lo que había sentido aquella mañana. Mi madre cuenta solamente que entró como una exhalación, el rostro trastornado, se negó a hablar, se tendió un momento sobre la cama y de pronto se puso a vomitar. Acababa de descubrir la realidad2 que se oculta bajo las grandes fórmulas que la disimulan. En lugar de pensar en los niños asesinados, solo podia pensar en ese cuerpo jadeante que acababan de arrojar sobre una tabla para cortarle el cuello" (Camus; Koestler, Arthur 2011: 109).

La cita és extraordinària perquè Camus, que es manifesta taxativament en contra de la pena de mort, ho exposa amb una sensibilitat inaudita, tal volta pel fet que son pare en va ser protagonista indirecte: "Hay que creer que ese acto ritual es tan terrible que llegó a vencer la indignación de un hombre simple y recto, y que un castigo, que el creía cien veces merecido, no tuvo otro efecto al fin que el de descomponerle el estómago. Cuando la suprema justicia sólo hace vomitar al hombre honesto que se compromete a proteger, parece difícil seguir creyendo que está destinada, como debiera ser su función, a proporcionar más paz y orden en la ciudad. Se advierte, por el contrario, que ella no es menos indignante que el crimen, y que ese nuevo asesinato, lejos de reparar la ofensa hecha al cuerpo social, agrega una nueva mancha a la primera" (Camus; Koestler 2011: 109-110).

 (Segueix)
latafanera.cat meneame.net

No per Amazon

eliteratura | 21 Abril, 2020 16:52

"Guia per comprar llibres aquest Sant Jordi"
Feia dies que feia comptes parlar-ne i aquest reportatge de Clàudia Rius a Núvol m'ho ha servit en safata.
Davant el Sant Jordi anòmal que ens espera, Rius publica aquesta guia sobre com funciona la venda de llibres i quins percentatges s'emporta cada agent que hi intervé.
Esmenta set sistemes de compra, el darrer mitjançant Amazon. Un sistema -és cert- fàcil i ràpid, d'una multinacional americana "totalment on line, per la qual cosa se salta el pagament als llibreters, que són els més afectats per les noves formes de funcionament que proposa aquesta empresa. Per altra banda, demana als distribuïdors un marge del preu molt ampli, que pot arribar al 50% i, a més, no paga imposts al nostre país". Efectivament, les grans multinacionals se l'empesquen per pagar poquíssim a l'estat on s'efectua la compra i mantenen les seus a Irlanda, Luxemburg o Holanda on paguen menys imposts, I això, dins la UE. Fa uns anys, el canceller austríac Christian Kern se'n queixava amargament. El cas d'Holanda, un dels principals detractors dels coronabons, demostra les mancances del sistema europeu, però bé que para la butxaca a l'hora de recaptar el que en justa mesura hauria de contribuir a les arques dels estats on s'efectua la compra.
En definitiva, Amazon és una ruïna per a les llibreries i, per extensió, per al petit comerç que dóna vida als carrers i places.
I ja ho sabeu. A bon entenedor, poques paraules basten.
latafanera.cat meneame.net

Educació i serveis essencials

eliteratura | 19 Abril, 2020 01:15

Si, posem per cas, la crisi del coronavirus s'hagués produït fa vint anys, ningú no hagués parlat d'una cosa tan òbvia com la bretxa digital. La setmana que ve, quan a les Illes Balears i Pitiüses comencin de nou les classes de primària i secundària, els alumnes es connectaran -és curiós que, quan parlam de "connexió", tothom ja sap a què ens referim- i rebran informació online, ànims mitjançant videoconferències, etc., etc. Llegia ahir a l'Ara que un dels problemes és que hi ha un 15% de famílies que no tenen "connexió" i que, per tant, els fills de la casa no poden seguir el curs en les condicions, per magres que siguin, en què ho fan la resta de companys. Evidentment, val més això que res. Però em sobta que ara boti l'alarma quan sabem, de fa molt de temps, que el servei d'internet a l'estat espanyol és dels més cars d'Europa. A més d'això cal disposar, com a mínim, d'un ordinador o d'una tauleta -d'obsolescència programada, és clar- per poder accedir als continguts. Tot plegat en un mal any en què viurem un Sant Jordi virtual.

Com deia al principi, si la pandèmia s'hagués produït fa vint o trenta anys, les respostes haurien estat molt molt diferents. Què haurien fet la majoria dels infants confinats a casa? En aquell temps, a més de no disposar d'internet, la televisió no era omnipresent a les llars, amb horaris i canals molt més limitats. Potser, en lloc de parlar de bretxa digital, hom parlaria de dèficit de llibres. Quants llibres tenim a casa? Quants en llegim al cap de l'any en comparació al temps que romanem "connectats"? Connectats a què? És paradoxal que em formuli aquesta pregunta en un mitjà digital. Vivim de contradiccions. Però fa molt de temps que tenia ganes de plantejar-me-la.

Què estam fent amb l'educació dels nostres fills? Quan estudiava Magisteri, un professor de la vella escola, Vicenç Jasso, recentment traspassat, impartia "Filosofia de l'Educació", la base de la qual era la lectura de cinc o sis obres clàssiques. Mai no li podré agrair la clarividència. Hi havia, òbviament, altres assignatures, tant de contingut com de pedagogia. L'escola formava part de l'educació "formal" i quasi tota la resta -ho esment de memòria passats gairebé trenta anys-, de l'educació informal o ambiental. Aleshores l'educació ambiental no tenia l'abast que té avui dia. Entre d'altres coses perquè, des del moment que un infant disposa d'un aparell, sigui quin sigui, amb connexió a internet, resulta molt difícil saber a quins continguts té accés. Ho demostren les estadístiques, sobretot en l'àmpli camp de la pornografia, com a element d'iniciació a la sexualitat per a la majoria d'homes.

No vol dir que internet sigui nociu per se, però sí que és enormement distractiu. Internet distreu perquè no té principi ni fi. I són tants els recursos i aplicacions que s'hi troben que el més joves, i no tan joves, hi passen una quantitat de temps brutal. I ara que justament ha esdevingut, entre altres coses, una eina educativa, ens adonam que no tothom hi té accés i que és car.

I ara, la gran pregunta que pedagogs , científics, filòsofs i d'altres pensadors es fan actualment: què és essencial. He obviat, amb tota la intenció els polítics, perquè la immensa majoria enlloc de pensar simplement actuen. Instint de supervivència.

Em limitaré a transcriure part de l'article que Jordi Llovet publica aquesta setmana al suplement de cultura de l'Ara "Llegim", precisament sota el títol Essencial: "La segona mena d’instal·lació pública que hauria pogut quedar oberta són les biblioteques i les llibreries. No tot es troba a la xarxa, i sempre pot existir un lector que s’enderia, en moments de crisi, a llegir una cosa rara. (...) Facin el favor d’obrir llibreries i biblioteques! És material, essencial i substancial".

Tal volta llibreters i bibliotecaris no comparteixin la mesura pel risc que els representa. Els entenc i respect. Però amb tantes trivialitats, beneitures i bogeries com hem de veure i patir, sí que qualcú hauria d'haver cavil·lat sobre aquest problema.

Perquè la lectura, per molt que els sàpiga greu, és un servei essencial.

Com deia George Clooney, bona nit i bona sort.

latafanera.cat meneame.net

És la salut i la vida, estúpida

eliteratura | 12 Abril, 2020 18:56

No seré jo qui defensi la política sanitària del govern d'Espanya. Però he de pensar que, per ventura, la sortida de Cayetana Álvarez y Peralta-Ramos disparant a tort i a dret és fruit del confinament, que ha afectat l'enteniment d'aquesta senyora.

La recepta espanyola de Cayetana, en un atac d'hidalguia, ve a dir que val més honra sin barcos que barcos sin honra. I olé. Una lectura mínimament atenta de l'article de la portaveu del PP, Levantémonos, basta i sobra per adonar-nos que, al marge d'una lectura esbiaixada i pueril en forma de cronologia (absurda i sense dates), no aporta res llevat de l'habitual mala llet de la marquesa hispano-franco-argentina.

Sense deixar passar l'avinentesa per atacar el moviment feminista i criticar el “lockdown más completo del mundo” (jas anglicisme: apreniu-ne, ignorants!), la marquesa de Casa Fuerte agafa aire per defensar la tesi pepera per encarar el resultat econòmic de la pandèmia: “Españoles, este es el coste de la crisis y así lo vamos a pagar”. I au, que a la feina falta gent! Ja ho van intentar Boris Johnson i Donald Trum, els heroics líders del Regne Unit i dels Estats Units. Encara que ambdós han hagut de rectificar i, com mig món, aturar l'economia.

Retreu la noble portaveu dels populars que el president d'Espanya, en un article publicat també a El País, insinuï que la fórmula escollida per afrontar la crisi econòmica sigui “más estado y que lo pague la UE”. És a dir, més inversió estatal i planificació, ajuts a les empreses i als ciutadans més desvalguts. Quelcom que ella redueix a “blindaje de los derechos y mutualización de las obligaciones”. Deixaré de banda, avui, l'atac a l'estat del benestar; només recordaré que el PP de Madrid se n'ha cansat, de privatitzar serveis essencials com la sanitat. Oblida també la noble doctora en Història que els EE.UU i el Regne Unit disposen de sobirania financera i que, gràcies a això, poden posar en marxa la màquina d'imprimir diners, cosa impossible en el cas d'Espanya pel fet de pertànyer a la UE.

Tot plegat, aquests oblits no tenen cap importància perquè això s'adreça amb fortes dosis de patriotisme espanyol, consistent en “una nueva moral colectiva” que ens porti a “superar la mentalidad de país acreedor”. Serem com a beneits si no encaram amb “brio” la tasca “brutal, agotadora” que tenim al davant: “No nos limitemos a repetir que somos una gran nación: asumamos con vigor el sufrimiento y los sacrificios de serlo. (...) Hagamos del aplauso vespertino a nuestros héroes en los hospitales una consigna política, cívica y moral”. I atenció: “Levántemonos. Pongamos en pie un verdadero patriotismo de la responsabilidad. Si es que en realidad puede haber otro”.

Després de llegir això a un li venen ganes d'anar a fer feina, agafar el metro i, enmig del populatxo, entonar el Cara al sol o l'himne de la legión que enguany, per aquest emprenyo de Coronavirus, els peperos de pro no han pogut cantar a les processons. Perquè és llavors, després del sacrifici, que ens adonam que realment el COVID-19 és una oportunitat que déu ha oferit a Espanya perquè pugui refundar-se amb el lideratge aristocràtic de Cayetana.

latafanera.cat meneame.net

Ens en sortirem

eliteratura | 10 Abril, 2020 21:06

Vindran dies durs després del confinament. I la temporada turística, com apunten els experts, serà magre. Després d'anys i panys, les Illes Balears i Pitiüses no rebran l'impacte d'una massa desbordada de turistes. No tindrem les carreteres col·lapsades, les platges estibades i tots els raconets plens a vessar de gent que no saps d'on et surten ni qui són. La premsa mallorquina no informarà de les gateres de la zona de Magaluf. Ni hi haurà casos de “balconing”. Els cotxes de lloguer, la majoria dels quals paguen l'impost de circulació fora de les Illes -hi ha ajuntaments de la península que fan dúmping: els tenen els guanys; nosaltres, la brutor- no empestaran l'atmosfera. I els hotelers -que no ens creien mereixedors del guany generat per l'impost de l'ecotaxa- ni que sigui per una vegada, tindran raó de queixar-se, perquè tindran els hotels buits.

Llavors qualcú pensarà que, potser, no era tan bona idea el monocultiu turístic i jugar-s'ho tot a una carta. Ser una de les principals zones d'esbarjo d'Europa té un preu. Llavors, per ventura, qualcú trobarà que no és una bona pensada haver d'importar la immensa majoria de productes de fora de Mallorca. Que el sol i platja està molt bé, però no basta: que no és suficient per viure amb una mica de dignitat. Que no és encoratjador que els nostres joves no siguin a temps d'acabar els estudis perquè, just al cap de cantó, els espera un contracte porqueria durant uns quants mesos que, en el millor dels casos, els permetrà pagar la quota mensual del cotxe però no emancipar-se.

I seguint la moda dels emprenedors -ara que no hi ha res a pelar, tornen a ser autònoms, com tota la vida, i sense dispensa de pagar la quota- sens dubte qualcun pensarà que ens cal qualque cosa més, que hem de ser capaços d'oferir al món quelcom realment diferent, atractiu i respectuós amb nosaltres mateixos.

Tal volta emergirà un lideratge fort i democràtic, que escolti els ciutadans de les Illes i els respecti. Fins i tot estic disposat a concedir el benefici del dubte a la presidenta de la CAIB Francina Armengol, qui, davant aquesta crisi, ha estat més a l'aguait i més responsable i previsora que el govern d'Espanya. De molt. La proximitat, el coneixement del país i haver de respondre directament davant els teus conciutadans és una fórmula cent i mil vegades millor que la centralització de les decisions tan pretesa del govern espanyol.

Perquè sí que hi ha territoris. Cadascú, des del respecte i la pluralitat que ens mereixem i que no ens reconeixen, és cadascú. I no ens en queda d'altra que fer xarxa, que fer país; un país petit, que deia Lluís Llach.

En acabar el confinament, sortirem al carrer i gaudirem plegats de la llibertat de reunió, de la llibertat de prendre un cafè amb els amics. Ens permetrem un caprici que no cal que sigui molt sofisticat. El tancament ens ha ensenyat a valorar els petits detalls, el contacte i la confiança en la gent. Podem ser austers i feliços.

Decididament, avui no era dia de fer sang. ENS EN SORTIREM.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS