Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Harry Potter, Ratzinger i el dimoni (I)

eliteratura | 18 Juliol, 2005 11:50

Potser hauré de llegir Harry Potter. Més que res, per veure si som capaç de treure’n l’entrellat. No pas literari, sinó religiós. Dissabte dia 16 a les 00:01 es posà a la venda el penúltim volum, en versió original, de Harry Potter. Fins ara només sabíem que en aquesta sisena part hi moriria un personatge important. La resta, tot misteri. Qüestió de màrqueting. Ja coneixem tot l'enrenou que hi ha al voltant d'aquest fenòmen, amb detractors i sobretot fans arreu del món. Però vet aquí que el rotatiu italià La Repubblica ha publicat una notícia en la qual es fa ressò dels efectes negatius que, segons el nou Papa, la saga produeix en els infants. Ben segur que això no afectarà les vendes de manera negativa i que, tal volta, n'augmentarà la publicitat gratuïta, per motius extraliteraris.

En espanyol, la informació més interessant apareix al diari digital Forum Libertas.com, del qual -tot sia dit- no havia sentit a parlar mai. S'hi reprodueixen dues cartes de l'aleshores cardenal Ratzinger adreçades a una tal Gabriele Kuby. Un fragment de la carta:

"Es bueno que usted ilustre a la gente sobre Harry Potter, porque ésas son seducciones sutiles, que actúan sin ser notadas y de esa forma distorsionan profundamente el Cristianismo en el alma antes de que pueda crecer adecuadamente".

A l'altra, l'encara cardenal l'autoritza a fer públic el seu judici sobre les novel·les de Joanne K. Rowling. Així mateix, en la primera carta, Ratzinger suggereix a Kuby que escrigui al pare Peter Fleedwood, qui, segons La Vanguardia, "ayudó en la edición del borrador del documento oficial del encuentro "El Fenómeno de la Nueva Era 2003", declaró que los libros de Harry Potter ayudan a los niños a comprender la diferencia entre el bien y el mal, según informa hoy el periódico "The Times".

"No creo -continua- que nadie haya crecido sin el mundo imaginario de las hadas, los magos y las brujas" declaró Fleetwood en una conferencia en el Vaticano. Asimismo, el sacerdote aseguró que los magos y las brujas "no son malos ni un símbolo de ideologías anticristianas".

Queda clar, doncs, que les opinions dels dos religiosos són divergents. Tal volta les seduccions subtils a què es referia el guardià de la fe no varen ser detectades pel pare Fleedwood. I per acabar-ho d'adobar, el pare Gabriele Amorth, exorcista reconegut, afirmava sense embuts el 2002 que "rere Harry Potter s'amaga la signatura del rei de les tenebres, el dimoni". Les declaracions van ser recollides per l'agencia italiana de notcíes ANSA. En destaco el la nota publicada a l'Agencia Católica de Informaciones en América Latina (ACI):

Exorcista de Roma advierte sobre Harry Potter

ROMA, 3 Ene. 02 (ACI).- El exorcista oficial de la diócesis de Roma, el prestigioso sacerdote Gabriele Amorth, advirtió a los padres de familia respecto a la serie de libros de Harry Potter, y señaló en una entrevista con la agencia ANSA que "detrás de la fiebre de Harry Potter se esconde la firma del rey de la oscuridad, el diablo".

El P. Amorth, que también es el presidente de la Asociación Internacional de Exorcistas, explicó que los populares libros de la escritora inglesa J.K. Rowling contienen demasiadas referencias positivas a la magia; y explicó que ésta siempre "es un arte satánico".

Los libros, según el sacerdote, realizan una falsa distinción entre magia "blanca" y magia "negra", cuando en realidad esta distinción "no existe, porque la magia siempre es del demonio".

En su libro donde relata sus memorias como exorcista, en efecto, Amorth argumenta que muchos casos de intervención e incluso posesión maligna se han registrado entre personas que han recurrido a la llamada "magia blanca", con la creencia de que ésta no es maligna ni recurre a fuerzas del mal.

Amorth criticó luego, desde el punto de vista moral, los valores presentados por Rowling en algunas partes de su secuencia, donde aparece, por ejemplo, que mentir o contravenir las normas generales para beneficio personal no está mal.

El sacerdote señaló, sin embargo, que la versión cinematográfica de Potter es bastante más lavada, y afirmó en ese sentido que "si los padres van a ver la película con sus hijos, no es del todo malo".

Així mateix, si us interessa el punt de vista cristià, en podeu llegir la crítica, amb pros i contres.

Veurem com evoluciona aquesta polèmica encetada per Kuby, si morirà de finor o si el Vaticà hi voldrà ficar més cullerada.

Il·lustració de Francesc de Borja Moll, publicada a les Rondalles Mallorquines

Comentaris

 1.  
  jomateix
  Harry Potter agrada a uns, a altres no. Com si fós quelcom estrany. Que fa passar de moda el sistema que té el Vaticà de fer aquella aura d' "especial" que tant els agrada posar al que tenen i fan? Potser. I potser per això no els agrada. Els fa passar, encara més, de moda. I l'ésser humà, com tot ésser viu, cerca allò que el farà sobreviure, sigui en un deseret com en un centre comercial.
  jo | 10/09/2006, 15:53
 2.  
  Mariona
  Jo personalment crec qué Harry Potter és una mica aburit, crec qué val més la pena anar a veure El senyor de los anillos perqué és més d'amosio. La pel·licula no es tan aburrida pero deu n'hi dor.
  Mariona | 08/10/2005, 14:29
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS