Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

La constatació d'un doble fracàs. Hàbits de lectura (i 3)

eliteratura | 15 Desembre, 2008 15:00

Llegir a la contra. La resistencial lectura en català
Diu l'estudi de la Conselleria d'Educació i Cultura sobre els hàbits de lectura que un 78'7% de la població és capaç de llegir en català de manera fluïda. Déu n'hi do, del percentatge. Elevat, sens dubte.
Tanmateix, si el comparam amb el percentatge de persones que afirmen llegir habitualment en català, aquesta xifra queda pràcticament en no-res: just un 20'7% dels lectors habituals, que ja són poquets, llegeixen per norma general en català, un percentatge irrisori vista la fal·lera lectora del personal. És a dir, només entre un 8% i un 12% de la població total llegeix en català. I això sí que és preocupant.
Podríem suposar que els interessos dels potencials lectors en català no poden ser satisfets en aquesta llengua. Aquesta suposició, però, és errònia. Doncs resulta que d'entre els deu títols més llegits, tant en català com en espanyol, hi ha set coincidències. Són set bestsellers disponibles en ambdós idiomes: El noi del pijama de ratlles, L'església del mar, Harry Potter, Els pilars de la terra, El joc de l'àngel, El Codi Da Vinci i Els homes que no estimaven les dones.
Conclusió: tot i la disponibilitat en català dels títols més llegits o comprats, la gent tendeix en gran mesura, per inèrcia tal volta, a llegir-los en espanyol. I això que parlam de lectors -una gent a la qual li pressuposam una inquietud cultural mínima-, i no pas de televidents seguidors de programes pestilents dits telebasura i que, en un percentatge altíssim, només poden trobar-se a les televisions que emeten en espanyol.
Dues o tres dècades d'educació en català, doncs, no han aconseguit una fidelització lingüística acceptable. Es podria haver donat el cas que la lectura fos una excepció. No ha estat així. Posats a cercar-hi responsabilitats, som del parer que l'escola, particularment la pública, fa tant com pot. L'escola no és un búnker, sinó que infants i joves hi respiren el mateix aire enrarit que la resta de catalanoparlants; un aire, val a dir, tan contaminat lingüísticament parlant, tan espanyolitzat en molts aspectes, que encara me'n faig creus que hi hagi gent que llegeixi en català.
Seguem sincers: un català no llegeix en català com un fet natural sinó resistencial i  incisiu, coratjós, forçat, caparrut. Llegir en català no és una heroïcitat -encara que viure en català a casa nostra és impossible- però sí un acte de voluntat, a la contra; perquè la majoria d'indicadors empenyen a fer-ho en espanyol. Per tant, no és la llengua que hem de normalitzar: és el país.
L'estudi, doncs, és la constatació d'un doble fracàs que afecta les polítiques lingüística, educativa i cultural. Però també, i sobretot, a la política general dels Països Catalans, sempre subjugats a les pressions, dictats i interessos d'Espanya; dictats i interessos que no solament no coincideixen amb els nostres, sinó que són contraris a les nostres necessitats.  A això, però, no s'hi posa remei amb una tímida campanya promotora de la lectura als transports públics.
Tenim un país que no llegeix, i encara menys en català. Ens cal una empenta cultural ingent; acompanyada d'una tasca política -legislativa, doncs- encara més ambiciosa que ens porti a una normalització total de la vida en català. Hi podrem fer voltes i més voltes, rumiar-hi tant com calgui, però jo no hi veig més via o camí que la independència respecte d'Espanya. No vol dir que sigui la solució a tots els problemes, però ajudaria moltíssim a resoldre'ls.

Comentaris

 1.  
  lectura en català

  Uep!

  Ho he vist amb un poc de retard, però vull aportar el meu granet de sorra a la campanya de promoció de la lectura en català.
  Potser poden servir d'exemple aquests dos posts del meu bloc:

  http://queralbs.nireblog.com/post/2007/09/20/dins-el-darrer-blau-o-lart-de-la-llengua

  http://queralbs.nireblog.com/post/2007/10/22/antoni-vidal-ferrando

  Salut i bona lectura!

  Queralbs | 08/01/2009, 07:49
 2.  
  crisis de la lectura

  penso que els que llegim en català sovint ho fem per militància. Fem l'esforç d'esperar una mica més, de pagar una mica mes, de buscar una mica més perpoder llegir aluns llibres en la nostra llengua. Sovint però, ambsegons quins títols es fa impossible.
  Pel que fa a l'habit de la lectura, tampoc crec que calgui forçar-lo. Als que llegim de forma habitual, ens a gradaria que tothom compartís la nostra aficció però no sempre es tant senzill.
  Crec que hem de procurar que tothom tingui una bona capacitat lectora i que en tingui la possibilitat, a partir d'aquí tampoc crec que calgui que ens hi angoixem tant.
  Sé que aquest últim comentari pot no ser de l'agrat de molts, va fer un post sobre el tema al meu blog i la majoria pensaven diferent, però és la meva opinió.

  Us poso l'enllaç per si algu l'interesa donar la seva opinió
  http://unaltreinvent.blogspot.com/2008/06/mi-magrada-llegir-i-tu.html

  Mireia | 18/12/2008, 08:01
 3.  
  Re: La constatació d'un doble fracàs. Hàbits de lectura (i 3)

  La lectura, diguem-ne infantil i la juvenil sobretot, és captiva perquè esdevé forçada; arriba un moment que no té al·licient per als potencials lectors. No sé on he llegit que Harold Bloom deia que qui es passa la infància davant el televisor es passa la joventut davant l'ordinador. Tot això, com és de suposar, en detriment de la lectura.

  Llorenç | 17/12/2008, 12:35
 4.  
  anàlisi molt interessant

  per una part, hi hauria la lectura resistencial, com bé li dius tu, i per un altre cantó, la "lectura captiva", infantil i adolescent, recomanada pel sistema d'ensenyament; conec una llibreria a una ciutat costanera en la que només hi ha estrictament els llibres "en valencià" que corresponen a les assignatures de "valencià"; una greu sensació d'ofec, en un cas així, davant la possibilitat que hi pul·lulen pocs lectors autònoms convençuts per aprofitar el seu idioma propi; com deia l'assagista Sacco (assagista sobre la nova edat mitjana que vindrà) : "en temps de retrocés de la cultura autòtona, cal que seguim conreant les llavors per a quan puguen florir en temps futurs"; a banda, també és cert que hi ha una quota d'oferta novel·lística que no està en condicions de satisfer als eventuals lectors; ¿quantes voltes hem arribat a la pàgina 75 i ens hem adonat que allò que teníem entre mans era una presa de pèl que no concordava suficientement ni amb la contracoberta ni amb l'adjectivació meliorista de les ressenyes periodístiques? salutacions cordials i una abraçada

  Anotacions Rizomàtiques | 16/12/2008, 21:56
 5.  
  Re: La constatació d'un doble fracàs. Hàbits de lectura (i 3)

  Totalment d'acord... Ni llegim ni llegim en català i no serà perquè no hi hagi editorials que "sobreviuen" fent una molt bona feina en aquest país tan difcil d'entendre...!

  Maria | 15/12/2008, 15:57
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS