Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Política, educació i crisi

eliteratura | 07 Abril, 2009 14:00

D'ençà d'Aristòtil, fa devers 2.300 anys, sabem que l'home és un animal polític. Tota manifestació humana es pot llegir en clau política. La vida en societat, doncs, no es pot deslligar de la política. Tothom, en major o menor mesura, fa política: uns, de manera explícita; d'altres, per exemple, en un acte tan quotidià i necessari com és dur els infants a escola.
L'educació és política. Per això fa gràcia quan determinats mitjans de comunicació acusen els mestres o el sistema educatiu d'estar polititzat. I molt que hi està! Un model educatiu està condicionat per paràmetres polítics i socials.
Fa molts anys, quan estudiava Magisteri, una llumenera del Departament de Ciències de l'Educació deia que una escola, i per extensió el sistema educatiu, era com una liquadora: si hi posen bo, surt bo; i si hi posen dolent, surt dolent. Traspassava, d'una manera gens subtil, tota la responsabilitat a l'alumne i la família. Si l'alumne era bo, assoliria l'èxit. Si l'alumne era dolent, engreixaria les llistes del  fracàs escolar. Pura tautologia.
Val a dir que tenia raó aquell catedràtic amb qui tanmateix mai no vaig congeniar, però només en part. L'escola i la Conselleria i el Ministeri d'Educació, evidentment, hi tenen un paper que ell no esmentava. Els mals resultats obtinguts per Espanya al famós Informe PISA (un programa per a l'avaluació internacional d'alumnes de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) responen a molts factors, no solament als familiars. Però només ens recordam de Santa Bàrbara quan fa trons i llamps. I ara que la crisi econòmica colpeja la societat, tot l'espectre polític hauria de recordar que l'educació, tan malmenada pels governs de torn, també forma part de l'economia. Com va dir no fa gaire Barack Obama, polític de moda i imitadíssim en les formes però no tant en els continguts, a la Cambra de Comerç Hispana, "la causa de la prosperitat d'Amèrica no ha estat mai només l'habilitat amb què acumulam riquesa, sinó el grau d'eficàcia amb què educam el nostre poble".
Que prenguin nota de la lliçó.
 
Vegeu també
El compromís d'Obama amb la lectura
Reportatge a El País: La classe perdedora

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS