Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

The Globe, l'històric teatre de la companyia de Shakespeare

eliteratura | 14 Setembre, 2009 14:00

No sabem amb certesa com eren els teatres a l'època de William Shakespeare. Originàriament, un cop abandonades les esglésies i catedrals com a espais de representació, les obres de teatre es van escenificar als hostals. I no va ser fins el 1576 que James Burbage va construir The Theatre a l'altra riba del Tàmesi, fora de la jurisdicció de l'Ajuntament de Londres per tal d'evitar-ne els impediments i així poder efectuar les representacions amb llibertat. Un cop finalitzat el contracte d'arrendament, The Theatre va ser desmuntat i amb la mateixa fusta, el 1599, es va construir The Globe, també a l'altra costat del riu.
The Globe era la seu de la companyia de Shakespeare, els 'Chamberlain Men', els quals van obtenir un gran èxit durant anys. Tanmateix l'alegria del Globe va durar poc: el 1613 un canó (ja hi havia efectes especials en aquella època) va prendre foc a la palla de la teulada i va cremar tot el teatre. El van reconstruir al mateix solar i va funcionar fins al 1642, any en què l'administració, en un rampell puritanista, va clausurar tots els teatres anglesos. Com que no l'empraven, el van derruir el 1644.
Llavors no en va quedar res, i al lloc on s'havia ubicat només hi havia una placa a la paret d'una fàbrica de cervesa. El director americà Sam Wanamaker se'n va sorprendre i el 1970 va fundar The Shakespeare Globe Trust amb l'objectiu principal de reconstruir el mític teatre. Finalment, el 1997 va quedar enllestits el teatre i els edificis auxiliars.
La reconstrucció, ja que no hi havia cap plànol,  es va basar en diverses fonts d'informació: uns dibuixos panoràmics de la zona, les excavacions del Rose Theatre (1587) i fins i tot les referències que apareixen a les obres de teatre. També es va fer servir una còpia d'un dibuix de Johannes de Wit que presenta el teatre The Swan, construit devers el 1596.
La reconstrucció, doncs, es va ajustar a l'original tant com va ser possible. Així van tallar i modelar roure "verd" d'acord amb la pràctica del segle XVI. Els llistons i els travessers estan revestits de calç i guix segons la tècnica de l'època i la teulada també és construïda  a la manera tradicional. On hi havia més dubtes va ser a l'escenari i, doncs, el disseny final respon als models de l'època i als consells dels actors que van participar a les preestrenes els anys 1995 i 1996. A més, aquest espai compta amb els elements i mecanismes que es feien servir en aquell temps: "the Heavens" (literalment, el cel), d'on els actors que interpreten els papers de déus i d'àngels poden baixar a l'escenari; i també  "the trapdoor", una mena de porta parany que condueix a l'infern, un subespai escènic a través del qual poden accedir a l'escenari bruixes, fantasmes, dimonis i d'altres éssers malignes.
Avui dia The Globe funciona a ple rendiment, amb representacions de maig a octubre, tal i com es feia antigament: plogui o nevi la funció continua... Si anau a Londres, el podeu visitar fora de l'horari de representació, i veure'n també el museu dedicat a Shakespeare.
 
The Globe
The Globe vist de des de l'exterior
 
 
Maqueta del Globe 
 
 
Museu del Globe
 
Escenari del Globe 
 
Les balconades del Globe
 
 
The Heavens, "el cel"
 

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS