Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

El "Hamlet" d'Oriol Broggi

eliteratura | 30 Setembre, 2009 14:00

Fa uns quants anys que no he llegit el text de Hamlet, en versió de Salvador Oliva, tot i que ho he fet en prou vegades com per tenir frescs, a més de l'argument, alguns detalls. Tanmateix, en parlar de teatre, no hi ha res més saludable que passar del llibre a la representació; sempre que en tinguem ocasió, és clar. Mai no podem desaprofitar, doncs, un Hamlet en cartellera.
La posada en escena d'Oriol Broggi fa palès que és possible, i saludable,  i fins i tot recomanable, representar Hamlet amb senzillesa i austeritat, sense excessives floritures escenogràfiques i barroquismes que ens allunyin del text.
Text i representació, doncs, es complementen: és bo recordar-ho, ja que hi ha directors que, en un ànsia desmesurada de protagonisme, voldrien suplir text i autor. Naturalment el resultat guarda poques semblances amb l'obra original. No és el cas, però, d'Oriol Broggi, que -excepte en el que podríem considerar un parell d'excentricitats, per bé que sense abusar-ne- aborda l'original de Shakespeare amb respecte per l'esperit hamletià. Tal volta per això, l'esplèndid Julio Manrique, que ha tingut la sort de protagonitzar aquest clàssic, no es desferra d'un llibre o bloc de notes, tant és, que dóna testimoni dels fets esdevinguts a Dinamarca, on efectivament quelcom hi fa olor de podrit (i avui dia, més que mai, tots som Dinamarca). Consumat el fracàs de Hamlet -intel·ligència i honestedat extrema el devoren-, serà el seu amic Horaci qui recollirà el manuscrit i, doncs, esdevindrà la corretja de transmissió d'una història que no es pot perdre, ja que en bona mesura la història de Hamlet és un compendi de les debilitats humanes: enveja,  por, covardia, ira, malenconia, luxúria... Bogeria. De tal manera que el Hamlet personatge, esperonat per l'espectre del seu pare, esdevé una mena de consciència col·lectiva que exposa els poderosos, però també a nosaltres, davant el mirall de la vergonya.
I doncs, Horari, el bon Horaci, en dóna explicació al jove Fortimbràs, que ara serà rei.
 
(...)
i permeteu que expliqui al món, que no en sap res,
com han passat aquestes coses. Sentireu
actes desnaturalitzats, luxuriosos, violents;
sentències accidentals, matances casuals,
morts festes amb astúcia i arteria,
i, com a resultat final de tot això,
propòsits que han caigut sobre els que els van ordir.
Tot això us ho podré dir, i en veritat
 
I Broggi aconsegueix que l'escenificació d'això tan enrevessat que és la vida sembli senzill. Bravo.
 
 
 

Comentaris

 1.  
  Hamlet

  L'obra és fantàstica i les actuacions, superbes. El que sí em va decebre van ser aquestes excentricitats de què parles amb les que, supòs que el propòsit de Broggi, és "acostar" més el públic a l'obra encara que jo penso que aconsegueix just el contrari: descentrar-te de la història. Per altra banda,en l'obra escrita la locura de Hamlet em semblà més tràgica i les notes d'humor més escasses. Tot i així, va ser emocionant.

  Laura | 02/10/2009, 06:33
 2.  
  Hamlet

  He vist aquest Hamlet protagonitzat per Julio Manrique i dirigit per Oriol Broggi, em va encantar per fer-nos arribar un Shakespeare de manera tan autèntica i entenedora.
  Bravo, bravo!!

  Gràcies per recordar-ho

  El Hamlet del Kennet Branagh al cinema tb em va agradar molt.
  Ara el llegírem en un club de lectura.

  Imma C. | 01/10/2009, 14:04
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS