Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

L'espai televisiu (en) català

eliteratura | 22 Octubre, 2009 14:00

D'ençà de la posada en marxa de la televisió digital, han aparegut una gran quantitat de canals la majoria dels quals són en espanyol. És cert, així mateix, que a les Illes IB3 ofereix, durant aquesta legislatura, la programació íntegrament en català, però a l'igual que TV3 el marc de referència (política, esportiva, cultural, etc.) és l'espanyol. Basta veure'n el contingut dels informatius o sentir com s'esgargamella i s'emociona el locutor de la televisió balear durant l'emissió dels partits del Reial Madrid a la Copa d'Europa...
D'altra banda, si ens remetem només a la qüestió idiomàtica, de la quarantena de canals disponibles, a Mallorca només en rebem quatre íntegrament en català, que són IB3, TV Mallorca, TV3Cat i 3/24. Hi ha, doncs, dos aspectes a tenir en compte: el marc de referència i el nombre de canals. En ambdós casos estem en desavantatge.
Precisament aquests dies Televisió de Catalunya ha presentat d'un nou canal temàtic. Es tracta del Canal Super3: específic per a públic infantil i juvenil i que, bàsicament, inclou la programació del Club Super3 i el 3xl.net. És obvi que hi havia la necessitat de cobrir aquesta franja d'edat a la TDT, amb un model propi i, en la mesura de les possibilitats, catalanocèntric.
Doncs a Mallorca no el podem sintonitzar. Vol dir que els infants de les Illes i de Catalunya (del País Valencià, no en parl, que encara estan pitjor) no poden compartir, en català, les mateixes sèries de dibuixos animats. Ni tampoc sèries per adolescents com Noies enamorades o Agents secrets. Però tothom pot seguir Hanna Montana a Disney Channel. En espanyol, és clar.
Tampoc no podem veure el Canal 33, ni el 300. I en lloc de TV3, ens enfloquen el TV3.cat.  A més, a mitjan termini és previst dedicar el Canal 33 de manera íntegra a l'àmbit cultural. Fins i tot es parla d'un canal esportiu, a més d'un canal ciutadà -cit directament el diari Avui- "que reculli l'activitat política del Parlament i del teixit associatiu d'arreu del país". El "país", no cal dir-ho, són les quatre províncies.
Tot són entrebancs per a la creació d'un espai comunicatiu català, especialment als mitjans audiovisuals. Per a l'espanyol, tot són facilitats. Després ens venen esquifides campanyes; de normalització lingüística, en diuen. Es treuen de la màniga eslògans com ara "Juga en català". I jo dic: Donau-los referents i hi jugaran! Mentre que si la pretesa campanya es centra en l'anècdota -la camiseta de regal-, perdem el temps i la llavor.
Ens prenen per beneits. Esperen que ens cansem. Que callem. Qui dia passa, any empeny. Però no. Com vaig dir al mes de juny, els catalanoparlants tenim dret a veure tots els canals de televisió públics en català. A Mallorca, si els partits amb responsabilitat de govern aquí i allà no hi posen remei, no en podrem veure cap, d'aquests canals nous.
A Madrid no ens donaran cap ajut, al contrari. Però tampoc no cal que els nostres governs els facilitin la feina.
 
 
TDT en català a les Illes Balears, ja és ben hora
Continua la censura a les emissions televisives en català
Tenim dret a veure els canals públics en català

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS