Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

L'enèsima crisi del sistema capitalista o qui paga (sempre) els plats romputs

eliteratura | 03 Febrer, 2010 15:00

L'OCDE troba que la mesura de retardar la jubilació fins al 67 anys que vol impulsar el govern de Zapatero, en bona part per la seva incapacitat de trobar solucions a l'enèsima crisi del sistema capitalista, serà favorable per a l'economia espanyola, però que amb això no n'hi haurà prou. Caldran més mesures, la qual cosa en llenguatge lliure d'eufemismes vol dir que encara putejaran més els treballadors. L'FMI ja dóna idees tan originals com baixar els sous.

Però no tothom pensa el mateix. L'Institut Balear d'Estudis Socials (IBES) va posar damunt la taula els efectes nocius que tindrien per a les Illes Balears la mesura proposada pel govern espanyol, si abans no es posava remei al baix nivell acadèmic dels joves illencs.

Ho repetiré: baix nivell acadèmic dels joves illencs. Tanmateix l'educació no havia estat mai tan descurada. L'educació és la darrera preocupació del governs espanyol i autonòmic. El govern espanyol només pensa en termes quantitatius i les Illes Balears són una colònia a la qual s'espolien sistemàticament any rere any, no un lloc on invertir en educació i infraestructures.

Segons dades de l'INE analitzades per l'IBES, les Balears són la comunitat que ha patit un major increment de la població immigrant, la qual cosa condiciona gairebé molts aspectes sociològics:

 • Som la tercera autonomia més jove (38 anys de mitjana).
 • Més del 50% de la població ha nascut fora de les Illes.
 • Som la primera comunitat en parelles de fet, la segona en nombre de separats i divorciats.
 • La primera en consum de drogues i alcohol entre els joves.


Illes Balears: Evolució de la taxa d’abandonament escolar

2000
2001
2002
2003
2004
2005
45,7
38,9
37,9
39,6
46,0
40,0


Segons el director d'estudis de l'IBES, Gonzalo Adan -un currículum curiós, el d'aquest psicòleg-, aquest perfil psicosocial (al qual  cal afegir l'alt índex de fracàs escolar a les Illes) "comporta un precari perfil sociolaboral caracteritzat per ser l'autonomia de major taxa d'activitat, la tercera amb més pes al sector terciari però la darrera en molts indicadors acadèmics, com per exemple en estudis post-obligatoris (només el 47% en té)".

Treball i educació, doncs, formen un binomi del qual no se'n pot descuidar cap dels dos termes. El govern espanyol només se'n recorda de Santa Bàrbara quan fa trons i llamps, de manera que José Luis Rodríguez Zapatero ja no sap què més ha d'improvisar: en menys de dos anys hem passat de l'eufòria a l'estat d'emergència, de tenir el sistema financer més sòlid d'Europa a no poder garantir el pagament de les pensions. Per a l'IBES, avançar l'edat de jubilació "sense abordar altres estratègies socials només originaria la frustració dels més joves, que veurien allargar en dos anys la seva incorporació al mercat de treball".

Segons l'Observatori de la Joventut de les Illes Balears, la precarietat laboral -o sigui, feines inestables i mal pagades- provoca que només el 20% dels joves fins a 30 anys pugui emancipar-se, una situació lúgubre que els condemna a romandre a la llar familiar, a dependre dels pares, a veure limitada la seva autonomia, a no poder formar una família, una situació sense expectatives de millora i que amb la proposta del govern espanyol encara es veuria més agreujada.

Trist. Trist. Trist.

Comentaris

 1.  
  Re: L'enèsima crisi del sistema capitalista o qui paga (sempre) els plats romputs

  És així, Tomeu, és així. És curiós perquè jo també havia llegit aquesta frase per qualque lloc i ara no hi ha manera de recordar on.

  Llorenç | 05/02/2010, 15:48
 2.  
  SOLIDARITAT OBRERA

  En l'inici de la crisi vaig llegir una frase que vaig trobar molt encertada: "El capital pretén privatitzar les ganàncies i socialitzar les pèrdues". Ara, quan després d'un terrible any econòmic, els bancs que hem hagut de salvar entre tots declaren entre 4.000 i 9.000 milions d'euros de beneficis; quan el govern els ha permès a ells i a totes les empreses grosses desempallegar-se de milers de treballadors amb l'excusa de la crisi, ara, dic, ens foten dos anys més de feina i ens baixen el sou. Si això passa en un govern socialista, què passarà en un de dretes?

  Tomeu | 05/02/2010, 13:56
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS