Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

La lògica de "Perdidos"

eliteratura | 30 Març, 2010 14:00

Hi ha un capítol de la cinquena temporada de la ja mítica sèrie Lost (Perdidos) en què el pèrfid Benjamin Linus és a punt de ser assassinat. Supòs que la majoria de seguidors de la sèrie se n'haurien alegrat. Tanmateix no és el Ben adult la víctima, sinó el Benjamin infant, que gairebé mor a mans de Sayid, antic oficial de comunicacions de la Guàrdia Republicana i torturador no redimit.
Sayid, que ha patit les maquinacions de Ben, no dubta a matar-lo encara que sigui en el passat. L'iraquià té un perfil assassí que el persegueix durant tota la sèrie. Sayid, doncs, intenta matar un innocent que en el futur esdevindrà un criminal genocida. Es tracta d'un dilema moral que dos altres protagonistes, Kate i Saywer, no estan disposats a passar per alt. No pas perquè l'infanticidi alteri l'esdevenidor sinó per pura humanitat, raons sentimentals, primàries, que impedeixen la mort del delinqüent en potència.
Si finalment el jove Ben hagués mort, s'hauria produït una paradoxa temporal, una irreparable alteració del futur, la qual cosa hauria comportat també conseqüències en l'evolució de la sèrie. Llevat que, com succeeix amb John Locke, l'illa el ressuscitàs i, per tant, s'acomplís el destí o el que els guionistes considerassin millor per a l'audiència.
No cal, doncs, que hi cerquem cap mena de lògica. Com argumentava el reportatge El nuevo lenguaje de la ficción, els guionistes de Lost utilitzen el que Hitchock va denominar 'MacGuffins'; és a dir, simples trucs que fan avançar la trama i enganxen l'espectador, però que no serveixen per a aprofundir, posem per cas, en la psicologia dels personatges.
Així, els protagonistes de Lost viatgen en el temps -el MacGuffin seria la roda- només perquè flipem una mica més cercant el cinquè peu al gat. La lògica ha canviat. Això no és Agatha Christie sinó més aviat al contrari. Els detectius encarregats de rastrejar Lost hi perdrien el seny. Aquesta és la seva gràcia, que el llenguatge és diferent, que és possible inventar situacions noves sense necessitat aparent de donar-ne explicació. És, tanmateix, una arma de doble tall, ja que la decepció pot ser monumental si el final no aconsegueix satisfer les expectatives.
 
Perdidos
 

Comentaris

 1.  
  Re: La lògica de "Perdidos"

  Bon dia. Crec que Miles diu en aquesta temporada que les decisions ja estan preses en el passat i per tant només es pot intentar de comprendrer-les, referint-se als qui han viatjat en el temps. Per aquest motiu crec que la lògica de que Sawyer i Kate salvin a Ben és que la decisió ja estava presa, encara que no ho sabien, és a dir, no podien fer una altra cosa. I tanmateix, com la Illa té poders per a condicionar esdeveniments, qualquna n'hauria fet, de ben segur.

  Trob que una de les coses més atractives de la sèrie és que fan pensar als espectadors i juguen amb la idea que tenim del temps. Fins i tot un personatge molt curiós se diu Hawking, si no vaig errat, relacionat amb "Faraday" (Far-a-day?). Bé, i les referències a filòsofs que són constants des del primer minut.

  Per cosetes com aquestes, que mos fan escriure i pensar sobre la sèrie, és pel que crec que estem davant una de les millors sèries fetes fins ara.

  Salut!!

  Eli | 30/03/2010, 14:47
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS