Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Catosfera literària

eliteratura | 01 Febrer, 2008 09:00

M'hagués agradat assistir a les jornades catosfèriques celebrades a Granollers del 25 al 27 de gener d'enguany. No va poder ser. Tanmateix vull donar l'enhorabona, amb una mica de retard, a l'organització de l'event, especialment als de la taula rodona "Blogs i la literatura", que he seguit amb interès.
Fa devers dos anys i mig que vaig iniciar-me en això dels blogs, amb eLiteratura. El meu blog, com el seu nom indica, tot i l'evolució que ha sofert en aquest període de temps, sempre ha mantingut una relació especial amb la literatura. Al principi, només m'atrevia a fer ressenyes de llibres que havia llegit (sobretot els que me agradaren). Poc a poc, però, he anat agafant confiança i prenent consciència del fet que publicar un blog és, si hi ha aquesta voluntat, una activitat literària cent per cent (amb la gran llibertat que això suposa). De major o menor qualitat, però literària. No cal, doncs, editar un llibre per fer literatura. Bloguejar -repeteixo, si hi ha la intenció- és una forma literària que participa del format digital. Ciberliteratura.
Les possibilitats de la ciberliteratura són infinites. Els blogs, Internet, han obert nous espais a la creació literària. El text ja no és (només) unidireccional. El (ciber)text explora i s'endinsa en les possibilitats de la xarxa i beu d'infinites fonts; de totes, de les convencionals (format paper) i de les noves tecnologies (arxius de vídeo, de so, fotografia...). L'hipertext ha possibilitat noves formes de significació, noves maneres de relacionar-nos amb les paraules, les quals s'impregnen de matisos impossibles de reproduir en la literatura convencional (per molta il·lusió que ens faci veure els nostres textos editats ). En definitiva, ens trobam amb un nou llenguatge que tot just hem començat a conèixer, ja que una dels trets principals d'aquest és l'evolució constant. Això, a la llarga, canviarà la percepció i la concepció de la literatura. No ho dubteu: hi haurà un abans i un després de la ciberliteratura, de la mateixa manera que hi hagué un abans i un després de la impremta. Els ebooks, doncs, -els llibres que s'escriguin expressament per publicar-se en format electrònic- forçosament hauran de tenir en compte les potencialitats del cibertext,  l'ús de les quals tindrem dret a exigir al ciberescriptor. No vull llegir qualsevol novel·la en un llibre electrònic. Això ja està inventat fa molt de temps i no suposa cap novetat ni cap avenç literari. Què guany realment de llegir Mort de Dama en un llibre electrònic? Res, ja que aquest format no hi aporta cap canvi significatiu. El ciberescriptor de poemes, contes i novel·les ens oferirà un producte nou, el 3D de la literatura. Hi haurà noves sensacions, nous mecanismes de suggestió provocats pel nou llenguatge ciberliterari, la literatura del segle XXI.
Hi ha un altre aspecte, relacionat directament amb els blogs, també nou en el camp de la literatura. Es tracta de la gran facilitat que hi ha per crear comunitats virtuals, d'aprofitar el gran ventall d'oportunitats que permet el "format blog". La interacció entre bloguistes, l'intercanvi de comentaris i opinions, l'enllaç mutu, suposa un vincle afectiu i intel·lectual entre persones que comparteixen una afecció -l'afecció- per la literatura. L'estudi, en el futur, d'aquestes relacions globlals i múltiples serà comparable, i probablement més complexa, a l'estudi de l'intercanvi epistolar entre literats, etc. Caldrà separar el gra de la palla, però serà molt més difícil silenciar o marginar ningú. En la ciberliteratura no hi haurà possibilitat de tiranies ni autors maleïts. Tothom té dret a ciberpublicar, a fer-se un lloc entre els elegits. La literatura s'ha democratitzat, no hi ha censors possibles a la xarxa, però només els que excel·leixin passaran a formar part de l'Olimp virtual. Serà el dia en què, quan els alumnes acabin d'asseure's a l'aula, el professor no els dirà "obriu el llibre per la pàgina tal", sinó "obrir l'ordinador i cerqueu a Internet les obres de... ".

Aprofit l'avinentesa d'aquest post per fer una ampliació dels enllaços d'aquest blog. He fet ús del llistat de Blogs & Literatura, primera antologia de la catosfera literària, per triar els blogs que m'han agradat més, sense cap altra pretensió ni criteri. També n'hi he afegit uns quants que tenia al meu blogroll. L'ordre, si més no de moment, és simplement el d'entrada dels enllaços. Els últims seran els primers: en aquest cas ha estat cert.

Sega de motslaie CCCBEl racó dels gomets
L'illa dels llibresAra plou
PocamandraKpitana64L'habitació grisa
Poemes des de l'AlguerJordi Romero: els llibres que he llegitIlercavònia
DepasseigJoan PerellóCombray - Balbec
La nit de la iguanaHic et nuncEscrits
Meo Quidem AnimoGamoiaNo em diguis que és un somni
Nau ArgosFèlixPoeta per un dia
Va de bo, cavallers!Els llibres de Proa PremiàLetters, words and poetry
De tard en tardComicatSalms
La cuca al cauBloc de LletresMés llibres, més lliures
El cuirassat PotemkinBloc d'en Francesc PuigcarbóVersos que em fan absent
Anotacions rizomàtiquesB de llibreCastell de cartes
MisissiAristòcrata i obrerEl basar de les espècies
Melcior ComesBiblioaprenentLa panxa del bou
Llegeixes o enriqueixesTumateix llibres, parlem de llibresPlagueta de Bord
Lectures de l'EspolsadaSaragatoga
 

Comentaris

 1.  
  ciberliteratura

  Però no és moltes vegades la literatura "digital", una excusa per a "publicar" i encobrir obres mediocres que, d'una altra manera, mai es publicarien? Vaig llegir aquest text fa algun temps i estic d'acord:

  http://biblumliteraria.blogspot.com/2008/06/existeix-la-literatura-digital.html

  Laia | 13/09/2008, 09:12
 2.  
  Re: Catosfera literària

  Gràcies per afegir-me als enllaços, ara mateix t'afegiré jo als meus!

  Blai | 10/02/2008, 12:29
 3.  
  Re: Catosfera literària

  Gràcies per afegir-m'hi!

  Xenofílic | 06/02/2008, 12:29
 4.  
  enllaços

  Gràcies per incorporar-me al llistat.

  Joan Perelló | 05/02/2008, 15:06
 5.  
  Re: Catosfera literària

  Moltes gràcies Llorenç per la cita i l'enllaç. Estic molt d'acord en el que dius. Tinc la sensació que estem en una realitat virtual tan dinàmica que ningú sap ben bé on ens portarà ni quins limits té.

  nau argos | 01/02/2008, 23:04
 6.  
  Literatura a Internet

  El teu post em sembla molt interessant i encertat. Recull, en essència, els elements bàsics del que és o pot ser la literatura a Internet: llibertat de formes i de publicació per una banda, i creació de comunitats del tot obertes per l'altra. Moltes gràcies per la reflexió i, també, per l'enllaç. Fa uns minuts, eLiteratura també s'ha incorporat al meu blogroll. Salut!

  Ricard Garcia | 01/02/2008, 17:05
 7.  
  Re: Catosfera literària

  Molt interessant el teu post, Llorenç. Tens raó: veurem moltes coses noves gràcies a les noves tecnologies. Cal estar atent i treballar conjuntament. La iniciativa del llibre només aspira a unir esforços i fer visible aquesta nova ciberliteratura.

  Toni Ibàñez | 01/02/2008, 10:37
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS