Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Elogi de la diversitat?

eliteratura | 17 Maig, 2008 14:00

Quan anam de viatge, cercam el contrast, la diferència, el canvi. Viatjam, entre d'altres coses, per curiositat. Per conèixer món i gent. I monuments. Valoram les diferències en el tracte, en els costums, en el menjar. En definitiva, l'element exòtic, la diferència de cultures entre el nostre lloc d'origen i el destí del nostre viatge.

Viatjar és materialitzar somnis. Sortir de la rutina, del quefer diari. A l'estranger tot adquireix una altra dimensió; en el fons, però, anecdòtica. Un mercat, un restaurant, un jardí, un palauet, una casa mig enrunada, ens cridaran l'atenció perquè el tempo és diferent. Estem de pas: tot el que veiem és efímer per a nosaltres i no pertany a la nostra realitat. Ho fotografiarem o en farem un post (tant moderns com som) per recordar-ho. Voldríem returar-nos-hi més temps. Tal volta ho mitificam: París, Venècia, Nova York, Istambul, Casablanca...

Tornam a casa i la realitat ens esclata a la cara. L'exotisme que tant ens va agradar potser no és bon veïnat. Voldríem a ca nostra tenir-ho tot tallat i posat. Al carrer, però, bull la diferència. Omplen els carrers sud-americans, sub-saharians, magrebíns, xinesos... El barri s'ha convertit en una barreja de costums i maneres de fer. La premsa confecciona titulars sensacionalistes i els polítics s'omplen la boca d'interculturalitat o de no sé bé quins contractes (i ells tampoc). La sensació, però, és que les comunitats viuen d'esquena. No hi ha, de moment, espais comuns més enllà dels serveis educatius i sanitaris. No hi ha contacte. La convivència no es basa en el (re)coneixement mutu sinó en l'ocupació de l'espai. Tu fins aquí; jo, fins allà.

Difícil convivència.

 

 

Menjar d'ajagut

 

Taula parada per menjar d'ajagut, acte propi del món musulmà.

 

Menjar d'assegut

Taula parada per menjar d'assegut, acte propi del món cristià.


Fotografies realitzades a l'exposició "Dins les murades. Castells i fortificacions a les Illes Balears". 

Comentaris

 1.  
  Re: Elogi de la diversitat?

  A mi el tema diversitat el trobo romàntic, o al manco hauria de ser així perquè a la realitat la qüestió és una altra. Hi ha massa intolerància i la gent no es mescla. Vivim en una societat en que cada vegada tothom fa més la seva. Ja passa entre amics i familiars, com no ha de succeir el mateix de cara a gent que ve de fora? I no culpo només als que som d'aquí. Potser els de fora venen una mica desconfiats, a fer feina i punt. No ho sé. És un tema complicat...

  caterina | 25/06/2008, 16:16
 2.  
  És just o és just el que és?

  Llorenç, trobo que ho has brodat; la situació és just aquesta: l'exotisme de les vacances versus la nostra realitat rutinària que no accepta canvis demogràfics. I finalment tot deriva en injustícies. Queda molt camí encara.

  Judit | 18/05/2008, 22:21
 3.  
  LCL

  L'enhorabona per "La catosfera literària".

  joan | 18/05/2008, 16:22
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS