Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

Els gustos literaris de Darwin

eliteratura | 13 Juliol, 2009 14:00

Charles Darwin era un home honest amb una ment escrutadora, pràctica i atrevida, avesada al treball científic; però no destacava en el terreny artístic. En aquell temps els entreteniments de la gent eren senzills i la lectura constituïa una distracció de primer ordre. Les novel·les d'aventures, tan apreciades un temps pel públic juvenil, van gaudir d'una època daurada precisament a l'era victoriana.
Vicenç Pagès, a De Robinson a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil, explica que, segons George Steiner, a finals del XIX es va produir la fi de la innocència literària. Després havien de venir Nietzche, Freud, Marx... Pero fins llavors regnava l'optimisme i l'aventura:

El Regne Unit vivia un moment d'expansió: els descobriments científics i les aplicacions tecnològiques se succeïen en cascada. Era un moment dolç per als aventurers i exploradors, ja que els mapes incloïen espais en blanc on es podia anar a provar sort. No és casual que Jules Verne situés el protagonista de La volta al món en vuitanta dies a Londres: tan sols un anglès de l'època podia reunir la resolució, els mitjans i la confiança per abordar una empresa tan ambiciosa.
La conjunció entre la fe tecnològica, la ingenuïtat lingüística, la certesa que l'aventura era possible, l'aparició del lector popular, la combinació d'utilitarisme i romanticisme, així com el creixement de l'autoestima nacional va fer possibles un gran nombre de llibres que aviat esdevindrien "clàssics juvenils". La moral victoriana s'encarregava que passessin de puntetes pels racons més foscos de la realitat i que el final fos raonablement feliç.

No ens ha d'estranyar, doncs, que Darwin es declaràs optimista en relació a l'evolució de la humanitat. El futur era esplendorós. Si ho traslladam al camp literari, en consonància amb l'època, és lògic que trobés que una bona novel·la havia d'acabar bé i que, fins a cert punt, Shakespeare l'avorrís. I ho diu així, amb la senzillesa que el caracteritza:

He dit que en un aspecte la meva ment ha canviat els darrers vint o trenta anys. Fins que vaig tenir trenta anys, o una mica més,  m'agradava molt la poesia de molts tipus, com ara les obres de Milton, Gray, Byron, Wordsworth, Coleridge i Shelley. Fins i tot, a l'escola, m'ho passava molt bé amb Shakespeare, sobretot amb les peces històriques. També he dit que m'havien interessat força la pintura i molt la música. Però ara, des de fa molts anys, no puc llegir ni un vers. He mirat darrerament de llegir Shakespeare i l'he trobat tan intolerablement avorrit que em produeix nàusees. També he perdut quasi tot el gust per la música. La música vol fer-me pensar massa enèrgicament en la feina que estava fent, en comptes de distreure'm. Retinc el gust per paisatges bonics, però ja no me causen el delit exquisit que sentia abans. D'altra banda, les novel·les, que són obres de la imaginació però no d'un ordre molt elevat, durant anys han estat un consol i un plaer meravellosos, i sovint beneeixo els novel·listes. Me n'han llegides un nombre sorprenent, i m'agraden si són mitjanament bones i si no s'acaben malament, això hauria d'estar prohibit. Una novel·la, per al meu gust, no pot entrar en primera classe a menys que hi surti una persona que ens pugui caure bé, i si és una noia bonica millor.

Al final de la seva vida Darwin es penedeix de no haver cultivat "gustos estètics més elevats" i afirma que, si tingués una segona oportunitat, llegiria una mica de poesia i escoltaria música almenys un cop a la setmana. És l'opinió d'una ment científica que, als darrers anys, enyora l'activitat artística. Ho deia un home que va dedicar la vida a la ciència. Hauria de servir d'exemple en un temps com el nostre, en el qual la tecnologia, la saturació informativa i l'oci consumista han arraconat les arts i les humanitats,  indispensables per recuperar la fe en el coneixement i la felicitat .

Comentaris

Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS