Administrar


"L'ignorant no és el que ignora coses, sinó el que ignora que les ignora". Joan F. Mira

latafanera.cat meneame.net

"Ses illes"

eliteratura | 27 Febrer, 2010 09:00

Cada vegada que sent parlar de "ses illes" m'escarruf. Ja sé que hi ha gent, la majoria, que ho diuen de bona fe, pensant que fan un ou de dos vermells. Però és igual. Això de "ses illes" és un disbarat tan gros, que passa de mida.
Temps enrere vaig renunciar a practicar un dels esports nacionals: el debat lingüístic. Val a dir que això limita moltíssim socialment ja que, com tothom sap, cada català és un lingüista en potència. Te'n vas al bar a fer un cafè i tant poden parlar de l'alineació del Barça com de gramàtica històrica: una discussió científicament fonamentada, és clar, amb arguments irrefutables extrets de la saviesa popular infusa.
Així que -de la mateixa manera que no em pos a enraonar sobre integrals o sobre física quàntica- ni puc ni vull donar lliçons d'etimologia, de lexicologia, de morfologia o de gramàtica. Però quan qualcú diu allò de "tu, que ets de ses illes", no puc evitar la sensació de desassossec, i bot. Així, doncs, rompré en part la regla d'or i en parlaré.
D'ençà que tenc record, ni a Mallorca ni a Menorca he sentit a parlar "d'illes". La gent diu "Mallorca" o "aquí a Menorca", però mai "aquí a l'illa". Ni tampoc, en general, "a les Balears". Encara menys, llevat de documentació oficial o en un context similar, de Comunitat Autònoma de les Illes Balears. És més, la "realitat balear" no existeix. Ni la província ni, per descomptat, la comunitat autònoma responen a una fet sociològic. Tot plegat són rèmores de colonialisme espanyol passat pel sedàs del franquisme i d'un autonomisme mal entès.
Essencialment, doncs, les Illes Balears no existeixen. Si no existeixen "les" illes, encara menys "ses" illes, aquesta forma simpàtico-paternalista  amb què alguns mitjans es refereixen a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
En definitiva, "ses Illes" ni és correcte ni fa gràcia. Si us plau, evitau aquesta expressió desafortunada. Mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers us estarem agraïts.
 

Comentaris

 1.  
  "Ses illes"

  Llorenç, sóc fill i nét de mariners del Baix Vinalopó; el meu avi ens parlava de quan faenava a Mallorques i jo sempre he emprat aquest terme...
  Hi és correcte? Molt/poc?

  Josep | 17/09/2013, 08:51
 2.  
  Re: "Ses illes"

  Llorenç , amb tot el respecte, no estic d'acord amb la teva argumentació i ho raono. Segur que és cert que vosaltres no parleu de Mallorca, Menorca, formentara... com un grup d'illes que formen un grup geogràfic. Però és que l'expressió "Ses illes" té com a trasmisor una persona de la península i no pas a un ciutadà de les Balears. El fet que aquest peninsular faci ús de l'article "ses" és només per accentuar el fet que es parla de les Balears. Per tant, crec que és una expressió feta per algú de la península i de caire popular i no pas amb cap to ofensiu. És a dir, moltes vegades les paraules no tenen un to despectiu o elogiós ,sino que són les persones les que volen veure lo positiu o negatiu de les coses.

  Mireia | 16/04/2013, 19:22
 3.  
  Re: "Ses illes"

  Gràcies per l'avís Llorenç. Buscant al Google l'expressió "ses illes" per escriu-le correctament, m'he trobat amb el teu bloc.

  Ha quedat clar, res de "ses illes" i les Illes Balerars. Mallorca, Menorca o la que toqui.

  Salutacions.

  Carlos | 05/12/2012, 12:16
 4.  
  un eivissenc amic em diu el mateix

  M'ha fet gràcia llegir aquest post perquè l'altre dia un amic d'Eivissa s'encenia amb aquesta mateixa història!!

  Montserrat Brau | 07/04/2010, 21:07
 5.  
  Re: "Ses illes"

  Benvolgut, C.D., siguis qui siguis, "les" Illes no existeixen des del punt de vista social o antropològic. A més, pens que la gent de Mallorca o Menorca, especialment de Menorca, no té consciència de formar part d'un ens d'ordre superior que seria la província o la comunitat autònoma de les Illes Balears.
  Després hi ha la qüestió de l'aïllament. Vulguis o no formam part d'un arxipèlag. L'illa imposa, dóna caràcter. Però la història de Menorca, en molts aspectes, és diferent de la història de Mallorca. Secularment Menorca havia tingut molta més relació amb Barcelona que no pas amb Palma. Al segle XVIII molts il·lustrats menorquins anaven a estudiar a París. Altra cosa és que políticament hi hagi la comunitat autònoma, que hem de patir tant si volem com si no. Administrativament, la cosa està així. Ara bé, això no vol dir, de cap manera, que en general les relacions personals siguin dolentes. Ni molt manco. Tampoc no ho són, per sort, amb barcelonins o amb valencians.

  Llorenç | 02/03/2010, 18:33
 6.  
  Re: "Ses illes"

  A València sempre hem dit "les illes", no sabíem que fos pejoratiu.
  Tu mateix, a l'entrada del dia 23 de febrer mostraves una imatge que diu "Volem TV3 a les Illes" i remets a un entrada anterior que porta per títol "TDT en català, a les Illes Balears, ja és ben bé hora". No és una contradicció?

  C.D. | 01/03/2010, 10:06
Afegeix un comentari

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

Amb suport per a Gravatars
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS